Voor velen die regelmatig autorijden, is het een bekend fenomeen: road rage. Dit gevoel van frustratie komt door het gedrag van andere bestuurders die zich niet aan de verkeersregels houden. Veel automobilisten ervaren dit, dus je bent zeker niet alleen.
De top vijf ergernissen op de weg
1. Onnodig links of midden op de weg rijden
Het blijven rijden op de linker- of middelste baan zonder in te halen irriteert 65% van de bestuurders. Dit gedrag wordt als onnodig en hinderlijk beschouwd omdat het andere bestuurders belemmert om vlot door te rijden op wegen waar sneller verkeer is.
2. Het niet gebruiken van richtingaanwijzers
Een andere grote frustratie is het niet gebruiken van richtingaanwijzers, waar 66% van de bestuurders zich aan ergert. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat andere weggebruikers niet kunnen anticiperen op de acties van de bestuurder die geen richting aangeeft.
3. Bumperkleven: de grootste ergernis
Bumperkleven staat bovenaan de lijst van irritaties, waarbij 69% van de automobilisten aangeeft hier last van te hebben. Dit gedrag wordt als gevaarlijk en agressief ervaren omdat het de ruimte tussen twee auto’s minimaliseert en de kans op ongelukken verhoogt.
4. Het niet-handsfree bellen of appen achter het stuur
Ongeveer 64% van de automobilisten stoort zich aan bestuurders die bellen of appen zonder handsfree set. Dit leidt tot afleiding en verhoogt de kans op ongevallen, wat de ergernis hierover goed verklaart.
5. Langzaam rijden op de linkerbaan
Langzaam rijden op de linkerbaan is voor 58% van de bestuurders een irritatiepunt. Deze baan is normaal gesproken voor sneller verkeer bedoeld, en langzaam rijden op deze baan kan leiden tot opstoppingen en frustratie bij andere weggebruikers.
Reflectie op eigen gedrag
Hoewel veel bestuurders zich ergeren aan bepaalde verkeersgedragingen, geeft 78 procent toe zelf ook weleens regels te overtreden. Meer dan de helft van de bestuurders bekent soms te hard te rijden en 34 procent heeft weleens rechts ingehaald. Deze cijfers tonen aan dat er een duidelijk verschil is tussen wat men irritant vindt bij anderen en het eigen rijgedrag.
Leeftijdsverschillen in rijgedrag en irritaties
Bron: LINDA