De minister van Economische Zaken, Dirk Beljaarts, waarschuwt voor het gebruik van apps zoals Temu. Hij roept consumenten en bedrijven op om alert te zijn. Eerder gaf de AIVD ook al aan dat apps als deze mogelijk een risico vormen voor spionage. Maar wat kun je doen als de app al op je telefoon staat?
Problemen met Temu’s werkwijze
De Chinese webshop Temu ligt onder vuur vanwege schendingen van consumentenrechten. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gebruikt Temu misleidende marketingtrucs. Zo worden nepkortingen getoond en wordt een aftelklok gebruikt voor aanbiedingen die later nog steeds beschikbaar zijn. Naast deze praktijken is er ook zorg over de gegevens die de app verzamelt. Het is onduidelijk waarom deze data wordt opgeslagen en wat ermee gebeurt.
Vraag je je af wat een datalek precies is en hoe je jezelf kunt beschermen? In de video bovenaan de pagina wordt dit uitgelegd.
‘Audio opnemen en software installeren’
De werkwijze van Temu wordt al langer kritisch bekeken. Technologie-expert Vincent Nys bracht dit probleem in maart aan het licht bij de Belgische omroep VRT. Hij waarschuwde dat de app toegang vraagt tot je camera, contacten en wifi-verbinding. Daarnaast wil de app zelfs ’s nachts audio kunnen opnemen en software installeren. Minister Beljaarts neemt deze zorgen serieus en roept op tot waakzaamheid.
Hoe bescherm je jezelf?
Gerard Ritsema van Eck, een expert in privacy en gegevensbescherming, adviseert een duidelijke aanpak. De veiligste optie is volgens hem simpel: verwijder de app direct. Wil je de app toch blijven gebruiken? Zorg er dan voor dat je de instellingen zorgvuldig aanpast en het dataverbruik beperkt.
Let altijd goed op welke rechten je apps geeft en wees kritisch bij het installeren. Zo voorkom je mogelijke risico’s.
Blijf alert op jouw digitale veiligheid
Naast het verwijderen of aanpassen van instellingen bij Temu, is het verstandig om je digitale gewoontes onder de loep te nemen. Controleer regelmatig welke apps je hebt geïnstalleerd en welke rechten deze apps hebben gekregen. Gebruik bij voorkeur alleen apps van betrouwbare ontwikkelaars en lees beoordelingen in appstores. Door bewuster met je digitale veiligheid om te gaan, kun je jezelf beter beschermen tegen risico’s zoals datalekken en privacyschendingen.
Bron:Â Hartvannederland