Te dure verzekering
Dit is achteraf gezien, en daar kunnen we nu niets meer aan veranderen. Maar wat kunt u in de toekomst doen om een passende zorgverzekering af te sluiten?
Wat is er aan de hand?
Het aanbod van zorgverzekeringen in Nederland is vaak verwarrend voor consumenten. Volgens gegevens van Zorgwijzer zijn er 10 grote verzekeraars actief, maar daaronder vallen meerdere kleinere verzekeraars.
Bijvoorbeeld, Achmea omvat FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis en Interpolis (samen goed voor 5,3 miljoen verzekerden), terwijl CZ ook OHRA en Nationale-Nederlanden onder zich heeft (in totaal 3,93 miljoen verzekerden).
Deze grote verzekeraars bieden meerdere vergelijkbare verzekeringen aan die in prijs verschillen.
Dit fenomeen wordt premiedifferentiatie genoemd en is officieel verboden in Nederland. Toch slagen verzekeraars er zo in verschillende verzekeringen aan te bieden en diverse premies te hanteren voor verschillende groepen verzekerden.
ACM en NZa willen het aantal gelijkwaardige basisverzekeringen verminderen om de keuze voor de consument te vereenvoudigen.
59 basisverzekeringen: een moeilijke keuze
Er zijn in totaal 59 basisverzekeringen om uit te kiezen. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste optie is 468 euro, maar het is lastig om inhoudelijk onderscheid te maken tussen al deze basisverzekeringen.
Hierdoor kiezen Nederlanders soms een verzekering terwijl er een goedkoper alternatief met bijna hetzelfde pakket beschikbaar is. Bovendien brengt het afsluiten van een aanvullend pakket vaak extra kosten met zich mee, omdat daarvoor een duurdere basisverzekering nodig is.
Als u overweegt een aanvullend pakket af te sluiten, kijk dan goed of u dit echt nodig heeft. ACM en NZa willen ervoor zorgen dat elke basisverzekering toegang biedt tot alle mogelijke aanvullende pakketten.
Zoals uit de cijfers van Zorgwijzer blijkt, kan het verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekering 468 euro bedragen. Dit is een extreem geval, maar vergelijkbare verzekeringen kunnen ook sterk in premie verschillen.
Zonder collectiviteitskorting (die in 2023 is afgeschaft) en zonder korting voor een hoger vrijwillig eigen risico kan het verschil oplopen tot 212 euro per jaar. En dit terwijl de inhoud van deze pakketten nauwelijks verschilt.
Oppassen bij overstappen
Meer dan een miljoen Nederlanders zijn in 2024 overgestapt, mede door de stijgende kosten van het dagelijks leven. Het wegvallen van de collectiviteitskorting is ook een belangrijke reden om naar een andere verzekering te kijken.
Verzekeringen vergelijken via vergelijkingssites lijkt eenvoudig, maar is minder simpel dan gedacht. Onbewuste beïnvloeding speelt hierbij een rol, zoals columnist Patrick Wessels vaak aangeeft. Dit heeft te maken met de manier waarop verzekeraars hun producten presenteren.
ACM en NZa wijzen in hun onderzoek (PDF) bijvoorbeeld op de namen die aan verzekeringspakketten worden gegeven. Goedkopere verzekeringen krijgen vaak namen als ‘bewust’, ‘select’, ‘basis’ en ‘goed’, terwijl duurdere pakketten ‘zekerheid’, ‘alles verzorgd’ en ‘ruim’ worden genoemd.
Hierdoor bent u geneigd voor de duurdere pakketten te kiezen, ook al zijn ze inhoudelijk nauwelijks verschillend van de goedkopere opties.
Ook toevoegingen zoals ‘meest gekozen verzekering’ op vergelijkingssites kunnen uw keuze beïnvloeden. Het is verleidelijk om met de meerderheid mee te gaan en ook voor deze verzekering te kiezen.
En als u een rijtje van drie opties ziet, met links de goedkoopste en rechts de duurste, dan is het verleidelijk om voor de middelste optie te kiezen. Deze methoden sturen uw keuze onbewust in een bepaalde richting.
Voorkom een te dure verzekering
Het is wellicht een open deur, maar kijk goed naar de zorg die u daadwerkelijk nodig heeft. Het is zonde om een heel jaar voor fysiotherapie te betalen als u er vervolgens geen gebruik van maakt.
En heeft u echt een aanvullend pakket nodig? Kijk dan goed naar het meest voordelige basispakket dat daarbij hoort, in plaats van andersom. En als u het budget heeft om uw premies in één keer voor een heel jaar te betalen in plaats van per maand, krijgt u bij bijna alle verzekeraars een paar procent korting.
Sommige verzekeraars bieden ook korting als u per half jaar of per kwartaal betaalt.
Met deze tips kunt u voorkomen dat u te veel betaalt voor uw zorgverzekering en een betere keuze maken die past bij uw behoeften.
Bron: Maxvandaag