Kitlyn Tjin A Djie heeft jarenlange ervaring als familietherapeut in de jeugdzorg. Zij heeft gezien hoe diep de wortels van kindergedrag kunnen reiken, vaak gelinkt aan onbesproken familietrauma’s. Maar hoe voorkom je dat jouw kinderen hieronder lijden?
De invloed van het verleden
Kitlyn gelooft sterk dat we moeten terugkijken naar het verleden om de herhaalde patronen van verlies, migratie, en trauma’s in families te begrijpen. Deze gebeurtenissen kunnen families generatie na generatie destabiliseren.
Wanneer mensen grote veranderingen meemaken, zoals een overlijden of migratie, neigen ze zich terug te trekken in hun verdriet en verliezen ze de verbinding met anderen. Dit kan leiden tot een situatie waarin men vastzit in zijn eigen verdriet zonder dit ooit echt te verwerken.
Volgens onderzoek van Kitlyn ervaren tachtig procent van de kinderen met klachten stress die gerelateerd is aan familieproblemen, zoals ADHD, depressie, suïcidale gedachten, angsten, nachtmerries, en woede.
1. Praat over trauma’s: Kitlyn adviseert om niet terug te schrikken voor het delen van familiegeheimen met je kinderen. Kinderen zijn van nature empathisch; ze willen begrijpen en vergeven.
Vaak denken ouders dat ze hun kinderen beschermen door ze niet alles te vertellen, maar in werkelijkheid beschermen ze zichzelf tegen de moeilijkheid van het delen van deze verhalen. Kinderen pikken echter veel op van hun omgeving en voelen veel aan. Het is belangrijk dat ze ook de verhalen achter hun waarnemingen kennen.
Drie adviezen om het patroon te doorbreken
2. De rol van grootouders: De band tussen grootouders en kleinkinderen is cruciaal. Grootouders brengen een ander perspectief in het leven van een kind. Dit helpt kinderen om empathie te ontwikkelen doordat ze leren zich te verplaatsen in een andere context.
In Nederland worden kinderen vaak beschermd opgevoed, wat empathie soms in de weg staat. Door interactie tussen de eerste en derde generatie worden kinderen blootgesteld aan verschillende levensverhalen en -lessen.
3. Bied een beschermjas: Wanneer een kind ongewoon gedrag vertoont, is het belangrijk om verder te kijken dan het gedrag zelf en te begrijpen wat de onderliggende oorzaken zijn.
Kitlyn benadrukt het belang van een welkom en ondersteunend klimaat, zowel thuis als op school. Kinderen moeten zich veilig en begrepen voelen, zodat ze open kunnen zijn over hun problemen en behoeften.
Belang van verbinding
Het is essentieel om de familiegeschiedenis niet uit het oog te verliezen, vooral tijdens moeilijke tijden. Kitlyn merkt op dat de Nederlandse samenleving vrij individualistisch is, wat kan leiden tot een toename van mentale klachten.
Door open te staan en te praten over onopgeloste kwesties binnen de familie, kunnen prachtige dingen gebeuren. Dit helpt niet alleen bij het genezen van oude wonden, maar versterkt ook de familiebanden en ondersteunt de mentale gezondheid van iedereen betrokken.