Het is een veelbesproken onderwerp: moeten Nederlanders leren samenleven met wolven, of is ons land hier niet geschikt voor? Een recente grote enquête biedt inzicht in deze kwestie.
Weinig steun voor de wolf
Uit de enquête blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuis hoort. Vooral de mensen in de provincies Drenthe en Flevoland hebben moeite met de aanwezigheid van de wolf. In deze gebieden is het aantal tegenstanders bijzonder hoog.
Het aantal mensen dat vindt dat de wolf hier niet thuishoort, is vergelijkbaar met vorig jaar. Maar het aantal mensen dat de wolf steunt, is gedaald van 41 procent naar 36 procent. De rest van de bevolking heeft geen sterke mening of weet het niet.
Discussie en incidenten
De discussie over de wolf in Nederland duurt al een tijd. Onlangs was er een incident in Leusden waarbij een wolf een kind heeft gebeten. Even eerder deze maand is er ook een hond aangevallen en meegenomen door een wolf in hetzelfde gebied. In Drenthe zijn flyers verspreid om mensen te waarschuwen voor wolven in natuurgebieden.
Drenthe is de enige provincie waar meer dan de helft van de mensen tegen de wolf is. In de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Overijssel is minder dan een derde van de inwoners tegen dit dier.
Invloed van stemgedrag
De enquête laat zien dat de mening over de wolf sterk afhangt van iemands politieke voorkeur. Bijna 75 procent van de mensen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in november vorig jaar op de SGP stemden, zijn tegen de wolf. Ook de meerderheid van de mensen die op de BBB stemden (59 procent) of de FvD (53 procent) vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Aan de andere kant zijn bijna alle mensen die op de PvdD, GL-PvdA of Volt hebben gestemd, juist voorstander van de wolf.
Bron:Â Libelle