Trending

Groente en fruit goedkoper op de markt of in de winkel? Zo zit het!

Uit recent onderzoek van het data- en inzichtbedrijf Hiiper blijkt dat groente en fruit goedkoper worden in de supermarkten. Maar is de markt nog steeds een betere optie voor goedkopere verse producten? Radar sprak met supermarktdeskundige Paul Moers om dit te onderzoeken.

Apple fruit lot

Kostenstructuur van markt versus supermarkt

Volgens Moers ben je over het algemeen voordeliger uit op de markt dan in de supermarkt, wat vooral te maken heeft met de verschillende kosten die beide verkopers hebben. Marktkooplui hoeven bijvoorbeeld geen marketing- of winkelkosten te betalen. Deze kosten hebben supermarkten wel en worden uiteindelijk doorberekend aan de consument.

Daarnaast verkopen supermarkten vaak voorverpakte producten zoals tomaten, appels of mandarijnen. Moers benadrukt dat je voor deze verpakkingen betaalt: “Niks is gratis.” Dus hoewel een zak appels in de supermarkt handig kan zijn, is het kopen van losse appels op de markt vaak goedkoper.

Inkoopvoordeel versus winstmarge

Supermarkten hebben het voordeel dat ze grootschalig inkopen, wat betekent dat ze lagere inkoopprijzen hebben dan marktkoopmannen. Toch zijn producten zoals appels, wortels en bloemkolen vaak goedkoper op de markt. “Marktkoopmannen accepteren gewoon een lagere winstmarge,” legt Moers uit. Ze verdienen dus minder aan elk verkocht product in vergelijking met supermarkten.

Man in fruit market

Speciale aanbiedingen in supermarkten

Hoewel er veel te zeggen valt voor winkelen op de markt, hebben supermarkten ook hun voordelen, vooral als het gaat om aanbiedingen. Moers wijst erop dat supermarkten vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen hebben, waar markten niet tegenop kunnen. Als er bijvoorbeeld sinaasappels in de aanbieding zijn in de supermarkt, zullen ze waarschijnlijk goedkoper zijn dan die op de markt.

Kwaliteit en duurzaamheid

Wat betreft de vraag waar je het voordeligst groente en fruit kunt kopen, concludeert Moers dat je op de markt meestal goedkoper uit bent, tenzij er in de supermarkt een goede aanbieding is. Qua kwaliteit is er geen verschil tussen de producten van de markt en die van de supermarkt; beide bieden producten van hoge kwaliteit.

Supermarkten zoals Albert Heijn, Lidl, Aldi en Jumbo richten zich bovendien sterker op duurzaamheid dan marktkooplui. Dit kan ook een overweging zijn voor consumenten die waarde hechten aan duurzaam geproduceerde producten.

Samenvattend, als je op zoek bent naar de meest kosteneffectieve optie voor het kopen van groente en fruit, is de markt vaak de beste keuze, tenzij de supermarkt een sterke aanbieding heeft. Met zowel kwaliteit als duurzaamheid die hoog in het vaandel staan bij beide opties, hangt de keuze vaak af van de prijs en persoonlijke voorkeur voor gemak of duurzaamheid.

Bron: Radar