Radar heeft meldingen ontvangen van mensen die een verdachte brief uit naam van DigiD hebben gekregen. In deze brief wordt gevraagd om een QR-code te scannen en je DigiD opnieuw te activeren. Dit klinkt misschien betrouwbaar, maar DigiD heeft inmiddels een waarschuwing op de website geplaatst: dit is waarschijnlijk een poging tot oplichting.
Oplichting via nepbrief
Een lezer van Radar stuurde een foto van de brief op, waarin staat dat je DigiD opnieuw geactiveerd moet worden om je gegevens te beschermen. Dit is een veelgebruikte truc door oplichters om mensen te laten handelen uit angst.
Belangrijk om te onthouden: DigiD stuurt nooit QR-codes of links in e-mails, sms-berichten of brieven. Toch kunnen valse berichten soms lastig te herkennen zijn. Oplichters worden steeds slimmer en gebruiken brieven of mails die sterk lijken op officiële communicatie van DigiD. Ze proberen hiermee toegang te krijgen tot je DigiD- of bankgegevens. Dit soort fraude heet phishing.
Wat te doen als je bent opgelicht?
Heb je per ongeluk de QR-code gescand en gegevens ingevuld? Of heb je op een verdachte link geklikt? Geen paniek, maar onderneem direct actie. Op de website van DigiD staat welke stappen je kunt nemen om mogelijke schade te beperken.
Ben je bang dat iemand zonder jouw toestemming iets heeft gewijzigd in je DigiD-account? Neem dan meteen contact op met de Helpdesk van DigiD. Zij kunnen controleren of er verdachte activiteiten zijn en je helpen je account te beveiligen.
Zo herken je een nepbericht
Twijfel je of een bericht echt is? Let dan op de volgende signalen:
- De tekst probeert je bang te maken, bijvoorbeeld door te zeggen dat je DigiD niet goed beveiligd is.
- Er staat een QR-code of een link in het bericht. DigiD doet dit nooit.
- De brief of e-mail ziet er anders uit dan normaal.
- Het bericht komt binnen in je spamfolder.
- De tekst bevat taalfouten of is in slecht Nederlands geschreven.
Wat kun je doen bij een verdachte brief of e-mail?
Denk je dat je een vals bericht hebt ontvangen? Stuur dan een kopie door naar [email protected]. Dit kan een foto van de brief zijn of een e-mail die je hebt gekregen.
Na het versturen kun je het bericht verwijderen, ook uit je prullenbak. Twijfel je of een bericht echt is? Neem dan contact op met de Helpdesk van DigiD.
Wil je meer weten over phishing en oplichting? Op de website van FraudeHelpdesk kun je voorbeelden vinden van recente nepberichten die in omloop zijn.
Bron + foto bron: Radar