Endslate

Waarschuwing: visduivels van bijna 2,5 meter zwemmen in onze rivieren

Vissen van meer dan twee meter lang in onze rivieren? Dat klinkt als een sterk verhaal van vroeger. Toch is het echt waar, want er worden steeds vaker gigantische vissen gevangen in de wateren van Gelderland. We hebben het hier over de Europese meerval, de grootste zoetwatervis van Nederland. Deze mysterieuze dieren, ook wel visduivels genoemd, zijn de afgelopen decennia flink toegenomen in ons land.

Underwater photography of catfish

De Europese meerval

De Europese meerval kan een lengte bereiken van meer dan 2,5 meter en is daarmee de grootste zoetwatervis van Europa. Het is een indrukwekkende roofvis met veel bijzondere eigenschappen. Zo heeft hij lange snorharen waarmee hij kan voelen, zintuigen die elektrische velden van prooien kunnen waarnemen en hij kan met zijn hele lichaam proeven omdat zijn huid bedekt is met smaakpapillen.

Een zwemmende tong

Je kunt de Europese meerval dus vergelijken met een zwemmende tong. Hij heeft een gevarieerd dieet, maar vis staat bovenaan zijn menu. Daarnaast eet hij ook graag watervogels, zoals volwassen meerkoeten. Overdag verbergt hij zich in holtes in de oever, tussen stenen of bij takken die in het water hangen. Maar bij schemering en ’s nachts gaat hij op jacht.

Lake between trees and mountains

Een inheemse soort

Wat bijzonder is, is dat de Europese meerval in Nederland een inheemse soort is. In andere West-Europese landen is dat niet het geval. Tot de jaren ’90 van de vorige eeuw was de meerval bijna uit Nederland verdwenen. Sindsdien is hij echter bezig met een sterke comeback in onze wateren.

Onderzoek met zenders

Om meer te leren over de meervallen die hier rondzwemmen, krijgen sommige van deze vissen een zendertje. Onderzoekers van het project Swimway Oude IJssel hopen zo meer te weten te komen over waar de meervallen voedsel zoeken en waar ze zich voortplanten.

Swimway Oude IJssel

Niet alleen meervallen, maar ook andere vissoorten zoals paling, winde, roofblei en rivierprik worden voorzien van een zender voor onderzoek. Het project Swimway Oude IJssel duurt nog vier jaar en zal veel informatie opleveren over de trekvissen in Nederland.

De Europese meerval, ooit bijna verdwenen, is weer in opkomst in Nederland. Met zijn indrukwekkende lengte en unieke vaardigheden is het een bijzondere verschijning in onze rivieren. Dankzij projecten zoals Swimway Oude IJssel leren we steeds meer over deze fascinerende vis en zijn leefgewoonten.

Bron: omroep gld