Volgens een oude legende brengt het ongeluk om wasgoed te wassen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. In het ergste geval kan zelfs een familielid overlijden. Maar wat is er echt aan de hand met de zogenaamde “Raunächte” (ook wel Rooknachten of Ruwe Nachten genoemd) en deze oude gewoonte?
Kersttijd en wasgewoontes
De kerstperiode is omgeven door vele tradities en mythen, waaronder die over het wassen van kleding. Volgens een legende, waar vooral Duitse mensen in geloven, zou je dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar beter niet kunnen doen. Het eigenlijke probleem is echter niet het wassen, maar het ophangen van de was.
Wassen tussen Kerst en Nieuwjaar
De legende beweert dat iemand in het huis zal sterven als er wasgoed wordt gewassen en daarna opgehangen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Deze bewering is gebaseerd op de zogenaamde Raunächte, die lopen van 25 december tot 6 januari. De term “Raunacht” komt waarschijnlijk van “rooknacht” of “ruwe nacht”. Traditioneel werden in deze periode Duitse huizen en stallen met wierook gereinigd om boze geesten af te weren.
Het wassen en ophangen van wasgoed in deze periode wordt beschouwd als een slecht voorteken. Vooral wit wasgoed wordt in dit verband gezien als een symbool voor de dood. De mythe zegt dat tijdens de Raunächte de geestenwereld opent, waardoor geesten kunnen ontsnappen. De zogenaamde “wilde ruiters” zouden de was stelen en deze het volgende jaar gebruiken als doodskleed voor een huisgenoot.
Orde houden tijdens de Raunächte
Wie gelooft in deze oude gewoonte, zou ervoor moeten zorgen dat er orde in huis is tijdens de Raunächte en dat er geen waslijnen zijn opgehangen. Naar verluidt kunnen de wilde ruiters hierin verstrikt raken, wat onnodig hun woede op jou en je familie zou kunnen richten. Jonge vrouwen moeten vooral oppassen tijdens de Raunächte. Volgens de oude legende trekken zij de wilde ruiters aan als zij wasgoed wassen en ophangen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Verleid door de witte lakens, zouden de geesten hen belagen.
Fabel of Waarheid?
Of dit complete onzin is of dat er toch een kern van waarheid in de oude gewoonte zit, is niet te beantwoorden. Bewijs voor de mythen rond de Raunächte en de wilde ruiters is er in ieder geval niet. Ongeacht of je gelooft in de legende, kan het tussen de jaren door bevrijdend zijn om de was gewoon even te laten voor wat het is. Geniet van een paar vrije dagen en in het nieuwe jaar kun je weer volop aan de slag in het huishouden!