Een verontrustend filmpje circuleert op TikTok waarin te zien is hoe muizen zich tegoed doen aan fruit in de etalage van een broodjeszaak op Rotterdam Centraal Station. Het beeld laat muizen zien die vrolijk aan mango’s en sinaasappels knagen. Deze beelden hebben voor veel onrust gezorgd onder reizigers en klanten van de betreffende zaak. De NS bevestigt dat meerdere ondernemers op het station last hebben van muizen.
Muizen bij de fruitkist
In het filmpje zijn duidelijk de sporen van de muizen te zien. De schillen van de mango’s vertonen tandafdrukken en verderop in de houten kist wordt er gesmuld van een sinaasappel. De staarten van drie muizen zijn te zien terwijl ze over het fruit rennen.
Sergio, 35 jaar oud, maakte het filmpje op een vroege dinsdagmorgen, 6 augustus. “In mijn ooghoek zag ik ineens meerdere muizen. Ik wilde het aan een collega laten zien, maar toen ik mijn telefoon pakte om te filmen, renden er al een heleboel weg.”
Sergio is geschokt door wat hij zag. “Ze liepen gewoon over de sinaasappels heen. Het was echt schokkend. Ik koop daar altijd mijn verse jus d’orange, maar dat doe ik nu niet meer. Het is zo vies, je weet niet wat je binnenkrijgt.”
NS en maatregelen tegen muizen
De NS, die het station beheert, is zich bewust van het probleem met muizen. “Verschillende ondernemers hebben hier last van,” bevestigt een woordvoerder. Samen met een gespecialiseerd bedrijf wordt de overlast sinds kort aangepakt.
Een van de maatregelen is het dichten van kieren om te voorkomen dat de muizen binnenkomen. “We geven ook advies, zoals het vermijden van het uitstallen van sinaasappels. De sinaasappelkisten zijn inmiddels weggehaald bij BackWerk,” voegt de woordvoerder toe. Volgens hem is de situatie al verbeterd.
Op maandag stond er inderdaad geen kist met sinaasappels meer bij de sapbar van BackWerk. De bedrijfsleider van de betreffende vestiging wil liever niet reageren op de situatie, maar geeft aan dat er ‘nauwelijks’ reacties zijn gekomen op het filmpje.
“We doen ons best om muizen te voorkomen, maar soms zijn ze er toch,” zegt hij. Hij wijst naar de stationshal. “Waar eten wordt bereid, zijn muizen aanwezig.” De zaak blijft gewoon open, omdat er volgens hem geen reden is om te sluiten.
Een woordvoerder van de keten BackWerk laat weten dat de vestiging in Rotterdam actie heeft ondernomen. “We hebben het nu onder controle.” Hij benadrukt dat de muizenoverlast niet alleen bij BackWerk speelt, maar dat het een probleem is op het hele station.
Bekijk de beelden hier:
Andere delen van het station
Ook andere delen van Rotterdam Centraal hebben last van muizen. Een medewerker van de Kiosk in de centrale stationshal vertelt dat er onlangs een muis binnen was. “Die zat vooral bij de schappen met snoep,” zegt ze. “We hebben de muis uiteindelijk weten te verjagen.” Volgens haar komen de muizen binnen door openstaande deuren, vooral als het warm is. Ze wijt het probleem aan het afval dat achter de winkels ligt.
Ecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur heeft het filmpje bekeken en bevestigt dat het om huismuizen gaat. “Het ziet er misschien aantrekkelijk uit, al die sinaasappels in de vitrine, maar het trekt problemen aan. Die muizen weten niet dat het eten niet voor hen bedoeld is.” De Baerdemaeker adviseert om voedsel goed op te bergen om problemen te voorkomen.
Controle en bezorgdheid
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat een online filmpje niet voldoende aanleiding is om direct een inspectie uit te voeren. “Vaak is niet duidelijk wanneer de beelden zijn gemaakt,” zegt een woordvoerder. De NVWA geeft geen specifieke details over individuele gevallen, maar laat weten dat BackWerk op Rotterdam Centraal in november nog gecontroleerd is en voldeed aan alle eisen, inclusief plaagdierbeheersing.
Dit jaar heeft de NVWA al 43 bedrijven moeten sluiten, een toename vergeleken met 34 sluitingen vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor is de aanwezigheid van muizen. De NVWA uitte eerder hun zorgen over de ziektes die ongedierte kunnen verspreiden. “Muizen brengen vuil van de straat mee, wat kan leiden tot voedselinfecties,” zegt De Baerdemaeker. “Voedsel dat is aangeraakt door dieren is net zo onveilig als voedsel dat op de grond heeft gelegen.”
Bron: TikTok