Lifestyle

Val jij vaak in slaap voor de tv? Klinkt onschuldig, maar dat is het niet!

Na een drukke dag lijkt het heerlijk om ’s avonds op de bank te ploffen en je favoriete serie op te zetten. Voor je het weet, val je in slaap voor de televisie. Dit lijkt misschien een onschuldige gewoonte, maar er zijn redenen waarom het niet de beste keuze is voor je nachtrust.

Geen echte ontspanning

Allereerst, dat dutje voor de tv is vaak niet zo ontspannend als je denkt. Wanneer je naar een serie kijkt, wordt je brein actief. Je bent bezig met het verwerken van alles wat je ziet. Daardoor zijn je hersenen alert. Als je in slaap valt met de tv aan, blijft dit alerte deel van je hersenen actief. Dit betekent dat je niet volledig ontspant tijdens je slaap.

Het effect van blauw licht

Blauw licht, vaak besproken als een slaapverstoorder, is ook iets om rekening mee te houden. Dit licht, dat je televisie uitstraalt, kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verminderen. Daardoor wordt het lastiger om in slaap te vallen en goed door te slapen. Als je in slaap valt terwijl de tv nog aanstaat, blijf je blootgesteld aan dit blauwe licht, zelfs tijdens je slaap.