Veel mensen schrikken niet van een hoge kilometerstand bij een tweedehandsauto. Moderne motoren zijn vaak sterk en kunnen lang meegaan. Maar vanaf welk aantal kilometers wordt het kopen van een gebruikte auto een risico?
Kilometerstand is niet alles
Het antwoord op deze vraag is niet simpel. De betrouwbaarheid van een auto hangt af van verschillende factoren. Denk aan het merk, het model, het bouwjaar en zelfs het land waar de auto is geproduceerd.
Japanse auto’s staan bekend om hun degelijkheid. Een Mercedes C, E of S uit de jaren ‘80 of ‘90 met 200.000 kilometer kan nog steeds een goede keuze zijn. Zelfs bij 300.000 kilometer zijn sommige auto’s nog betrouwbaar. Hybride modellen scoren ook goed op duurzaamheid. Autofabrikanten hebben die extra stevig gebouwd om twijfelende kopers gerust te stellen.
De ANWB benadrukt dat een hoge kilometerstand niet per se een probleem is. “Een tweedehandsauto met veel kilometers kan nog prima zijn, zolang het onderhoud goed is bijgehouden,” zegt Marcus van Tol van de ANWB. Ook Paul de Waal van de Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders in Nederland is die mening toegedaan. “Auto’s gaan tegenwoordig veel langer mee. De gemiddelde sloopleeftijd is nu 19 jaar, wat erg hoog is. Vroeger werd aangeraden om benzineauto’s met meer dan 100.000 kilometer en diesels boven de 200.000 kilometer te vermijden, maar die regel geldt niet meer.”
Veilig een tweedehandsauto kopen
Wil je risico’s vermijden? Dan is het slim om een auto te kopen met garantie. Hoe ouder een auto, hoe groter de kans op onverwachte kosten. Vraag altijd welke onderhoudskosten eraan zitten te komen en laat dit vastleggen in het koopcontract. Dit voorkomt later discussies. Een auto met meer dan 200.000 kilometer kan nog prima zijn, mits het onderhoud op tijd is uitgevoerd.
Veel experts zien 200.000 kilometer als een kantelpunt. Bij die kilometerstand kunnen bepaalde onderdelen, zoals de koppeling, versnellingsbak, schokdempers, distributieriem, dynamo en startmotor, aan vervanging toe zijn. Dat betekent niet dat ze direct kapotgaan, maar de kans op slijtage wordt groter.
Betrouwbare en minder sterke automerken
Niet alle automerken en modellen zijn even betrouwbaar. Bepaalde Renaults, Peugeots, Volkswagens en Mercedessen uit de periode 2001-2008 hebben een minder goede reputatie. Ook bepaalde motoren, zoals de 1.4 TSI van Volkswagen, de eerste DSG-versnellingsbakken, de 1.2 TCe van Renault en de 2.0 BMW N47-diesels, staan bekend om problemen. Bij deze modellen kan zelfs een auto met minder dan 100.000 kilometer al een risico zijn.
Aan de andere kant kunnen goed onderhouden auto’s met een sterke reputatie, die netjes zijn behandeld en binnen hebben gestaan, gemakkelijk 300.000 kilometer of meer halen. Het is daarom altijd belangrijk om niet alleen naar de kilometerstand te kijken, maar ook naar de onderhoudshistorie en betrouwbaarheid van het model.
Bron: HLN.be