Wanneer je per ongeluk te hard een trajectcontrole inrijdt, is je eerste reactie misschien om meteen flink te remmen. Het lijkt logisch om zo je gemiddelde snelheid omlaag te brengen en een boete te voorkomen. Toch werkt dat niet altijd zoals je zou denken.
Bij langere trajectcontroles kan het namelijk zo zijn dat je alsnog een boete krijgt, zelfs als je gemiddelde snelheid over het hele traject onder de limiet blijft. Dit heeft te maken met hoe de controle werkt en op welke manier snelheidsovertredingen worden vastgesteld.
Hoe trajectcontroles werken
Een trajectcontrole meet je gemiddelde snelheid tussen verschillende punten op de weg. De afstand tussen twee van deze meetpunten wordt een sectie genoemd, en deze secties zijn altijd minimaal 200 meter lang. Sommige trajectcontroles bestaan uit meerdere secties, wat invloed heeft op hoe boetes worden uitgedeeld.
In plaats van je gemiddelde snelheid over de hele trajectcontrole te meten, kijkt het systeem naar de sectie waarin je het snelst hebt gereden. Dit betekent dat als je te hard de eerste sectie inrijdt en daarna flink afremt, je alsnog een boete kunt krijgen. De snelheid die je in die eerste sectie hebt gereden, bepaalt dan de hoogte van de boete.
Rijd je in meerdere secties te snel, dan krijg je slechts één boete, maar wel voor de sectie waarin je de hoogste snelheidsovertreding hebt begaan.
Waarom werkt het zo?
Het Openbaar Ministerie heeft bewust gekozen voor deze manier van controleren om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld. Ze geven hierbij een voorbeeld:
Stel, er zijn twee auto’s die allebei te hard rijden in de eerste sectie van een trajectcontrole. De eerste bestuurder neemt direct de eerste afrit en verlaat het traject. De tweede bestuurder blijft doorrijden, maar remt flink af in de volgende secties. Als de boete zou worden gebaseerd op de gemiddelde snelheid over het hele traject, zou de tweede bestuurder er goedkoper vanaf komen dan de eerste.
Om dit verschil te voorkomen, wordt gekeken naar de hoogste snelheid die iemand binnen de trajectcontrole heeft gereden. Zo krijgen beide bestuurders een boete voor dezelfde overtreding, wat volgens het Openbaar Ministerie eerlijker is.
Belangrijke weetjes over trajectcontroles
Veel mensen weten niet dat sommige trajectcontroles op bepaalde tijden uitgeschakeld zijn. Dit betekent dat je op die momenten geen boete kunt krijgen, zelfs als je te hard rijdt. Daarnaast past een trajectcontrole zich automatisch aan wanneer matrixborden een lagere maximumsnelheid aangeven. Wil je precies weten hoe dit werkt? Dan is het slim om je goed te informeren over de werking van trajectcontroles.
Bron: Autovisie