De wereld voelt op dit moment onzeker aan. Steeds meer Nederlanders willen voorbereid zijn op noodsituaties. Uit onderzoek blijkt dat 57 procent van de mensen al een noodpakket heeft of er een wil aanschaffen.
Waarom een noodpakket?
De overheid kijkt steeds serieuzer naar noodsituaties. Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en defensieminister Ruben Brekelmans werken aan plannen om het hele land beter voor te bereiden. Een noodsituatie kan bijvoorbeeld een grote stroomstoring zijn. Dat kan flinke gevolgen hebben: geen stromend water, geen werkende pinpassen en geen internet.
Het Rode Kruis waarschuwt ook voor extreme weersomstandigheden die problemen kunnen veroorzaken. In Nederland zien we steeds vaker hevige stormen, zware regenval en periodes van droogte of hitte. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. De overstromingen in Limburg in 2021 waren daar een duidelijk voorbeeld van.
Hoeveel mensen nemen maatregelen?
Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen de kans op een langdurige stroomstoring groot achten. Vorige zomer dacht 34 procent dat dit zou kunnen gebeuren. Nu is dat percentage gestegen naar 42 procent.
Maar hoe snel kan de overheid helpen als het misgaat? Daarover zijn de meningen verdeeld. Slechts 29 procent heeft vertrouwen dat de regering snel in actie komt. Maar liefst 67 procent denkt dat de overheid niet voorbereid genoeg is of onvoldoende prioriteit geeft aan noodsituaties. Ook het politieke klimaat draagt bij aan deze twijfel.
Het aantal mensen met een noodpakket is het afgelopen jaar gestegen van 22 naar 28 procent. Nog eens 29 procent overweegt er een aan te schaffen. Het aantal mensen zonder noodpakket is juist gedaald: van 54 naar 39 procent.
Wat zit er in een noodpakket?
Een goed noodpakket helpt je om een paar dagen zelfstandig te overleven. Het bevat onder andere een zaklamp, batterijen, contant geld, een radio, lang houdbaar voedsel, water en toiletpapier. Ook EHBO-spullen, kaarsen, lucifers, zeep, tandpasta en een reddingsdeken zijn handig om bij de hand te hebben.
Volgens 30 procent van de mensen is een voorraad voor 2 à 3 dagen voldoende. 36 procent denkt een week zelfstandig te kunnen overleven en 27 procent nog langer. Ongeveer 65 procent acht zichzelf in staat om een week zonder hulp door te komen. Dit is meer dan vorig jaar, toen slechts 58 procent daar vertrouwen in had.
De overheid adviseert 72 uur voorbereiding
Minister Van Weel benadrukt in De Telegraaf dat Nederlanders zich beter moeten voorbereiden. Bij een cyberaanval, natuurramp of zelfs oorlog moeten mensen zichzelf minstens 72 uur kunnen redden. Dit is een aanpassing van het eerdere advies, dat uitging van 48 uur zelfredzaamheid.
Binnen de Europese Unie wordt nu meer geld vrijgemaakt voor defensie. Dit komt mede doordat de VS minder steun biedt aan Oekraïne. Van Weel vindt dat naast defensie ook de bescherming van burgers sneller moet worden verbeterd. Hij waarschuwt dat een snelle vrede in Oekraïne onverwachte gevaren kan opleveren voor de rest van Europa.
Bron: Metro