Het lijkt misschien slim om maar één kamer te verwarmen om zo energie te besparen, maar dit kan onverwachte problemen opleveren. In dit artikel ontdek je waarom het verwarmen van slechts één ruimte niet altijd een goed idee is en welke risico’s dit kan meebrengen.
Eén kamer verwarmen: slimme besparing of risico?
Veel mensen zoeken manieren om hun energiekosten te verlagen, vooral nu de verwarmingskosten stijgen. Het lijkt dan logisch om bijvoorbeeld alleen de woonkamer te verwarmen. Toch waarschuwen experts dat deze ‘besparingsstrategie’ juist duurder en ongezonder kan uitpakken dan gedacht. Norbert Endres, energieadviseur bij de Consumentenbond in Beieren, legt uit dat je niet per se energie bespaart door slechts één ruimte te verwarmen. Hij zegt: “Als de deuren open staan, ontsnapt de warmte naar de koelere kamers. Hierdoor moet de verwarming in de verwarmde kamer harder werken omdat hij een groter luchtvolume moet verwarmen.”
Kans op schimmel en gevaar voor gezondheid
Naast een hoger energieverbruik is er nog een andere belangrijke reden om meer dan één ruimte te verwarmen: het risico op schimmel. In niet-verwarmde kamers koelen de muren en plafonds sneller af, waardoor de kans op schimmelvorming toeneemt. Schimmel kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals ademhalingsproblemen, allergieën en zelfs astma. De schimmelsporen in vochtige ruimtes zijn vaak verantwoordelijk voor deze klachten en kunnen voor lange tijd in de lucht blijven hangen, wat vooral gevaarlijk is voor mensen met een gevoelige gezondheid.
Consumentenbond adviseert: verwarm alle bewoonde ruimtes
De Consumentenbond raadt ook af om slechts één ruimte te verwarmen of om heel de woning met slechts enkele radiatoren warm te houden. Te grote temperatuurverschillen, van meer dan vijf graden, kunnen snel leiden tot vochtproblemen en schimmel. Dit gebeurt vooral wanneer warme, vochtige lucht vanuit een verwarmde ruimte naar een koudere kamer stroomt, waar het condenseert en vocht achterlaat.
Daarom is het verstandig om alle bewoonde kamers in huis te verwarmen, ook als je ze niet intensief gebruikt. De Consumentenbond adviseert bijvoorbeeld om tijdens de winterperiode alle woon- en slaapruimtes op minimaal 16 graden te houden. Voor kleine woningen, zoals een studio, kan het natuurlijk anders zijn, en kan het volstaan om enkel de woonruimte te verwarmen.
Houd deuren goed gesloten
Een laatste belangrijke tip: als je een kamer in huis warmer houdt dan andere ruimtes, zorg er dan altijd voor dat de deur naar die kamer dicht blijft. Dit geldt ook tijdens het luchten van de woning. Door de deuren tussen kamers met verschillende temperaturen gesloten te houden, voorkom je dat warme, vochtige lucht in koelere kamers terechtkomt. Zo vermijd je dat vocht condenseert en schimmel veroorzaakt.
Overweeg deze tips goed
Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om energie te besparen door maar één kamer te verwarmen, kan deze aanpak je uiteindelijk duur komen te staan. Houd rekening met de bovenstaande adviezen om gezondheidsproblemen en hogere energiekosten te vermijden. Wat eerst een slimme besparing leek, kan anders al snel veranderen in een bron van problemen.