Robyn wil heel graag kinderen met haar vriend, maar hij staat erop dat ze na de geboorte fulltime blijft werken. Dat ziet ze niet zitten.
Sterke kinderwens
Robyn en haar vriend Patrick zijn nu vijf jaar samen. Beiden willen graag kinderen, maar Patrick vindt dat het nog te vroeg is. Hij wil eerst een succesvolle carrière opbouwen en een eigen huis kopen.
Patrick vindt dat Robyn ook beter moet nadenken over hun toekomst en fulltime moet blijven werken.
Samenwonen en werken
“Toen ik Patrick ontmoette, waren we nog helemaal niet bezig met kinderen. Ik was net 21 en studeerde nog. In de loop der jaren werd onze relatie steeds serieuzer. We gingen samenwonen en kregen allebei een fulltime baan.
Sinds een jaar denk ik steeds vaker aan het krijgen van kinderen. De wens was er altijd al, maar nu lijkt het me een goed moment. We zijn nog jong en fit, hebben een mooi huurappartement en een stabiel inkomen.
Patrick’s plan voor de toekomst
Patrick vindt dat we er nog niet klaar voor zijn. Volgens hem moeten we eerst nog beter werken aan onze toekomst. Hij wil dat we nog een paar jaar fulltime werken, zodat we een huis kunnen kopen en een nog stabieler leven hebben voor onze toekomstige kinderen.
Hij wil dat de kinderen opgroeien in een huis dat we hebben gekocht, zodat ze niet hoeven te verhuizen. Tegen die tijd zou hij ook verder zijn in zijn carrière en meer verdienen. Maar ik denk dat het allemaal wel goed komt.
Koophuis versus kinderen
Volgens mij zouden we prima rond kunnen komen met alleen Patrick’s inkomen, en ik zou dan parttime kunnen werken. Dat koophuis kan later nog wel komen, maar kinderen misschien niet als we te oud worden.
Patrick is het niet eens met dit plan, vooral omdat ik minder zou verdienen als we een baby krijgen. Ons spaargeld zou dan op pauze staan en een koophuis zou verder weg zijn. Over het feit dat we nog jong zijn, zijn we het eens.
Hij wil alleen kinderen als hij zijn carrière ongestoord kan voortzetten en als ik daarnaast fulltime blijf werken. Fulltime werken met een baby zie ik echt niet zitten. Dat zou me helemaal opbreken.
Onverwachte taken en kosten bij een baby
Voordat je aan een baby begint, bedenk dan dat je extra taken en kosten krijgt. Het zijn niet alleen de kosten voor de babyuitzet, een baby kost veel meer.
Kinderopvang: Dit is een flinke kostenpost, maar dat wist je waarschijnlijk al.
Extra was: Baby’s zorgen voor bergen extra was. Niet alleen hun kleertjes, maar ook jouw kleding (hallo spuugvlekken!).
Meer eten voor jou: Baby’s slurpen niet alleen babyvoeding, maar ook jouw energie. Dus verwacht dat je zelf meer moet eten om de dag door te komen. Extra boodschappen dus.
Verzekeringen en testamenten: Niet het leukste onderwerp, maar wel belangrijk. Zorg dat je levensverzekering en testament up-to-date zijn voor de zekerheid van je gezin.
Gezondheidszorg voor jou: Na de bevalling heb jij ook zorg nodig. Denk aan fysio na een keizersnede of hulp bij postnatale depressie.
Thuisbeveiliging: Je huis babyproof maken is een must. Babyhekjes, stopcontactbeschermers, het kost allemaal geld.
Onbetaald ouderschapsverlof: Je zult vaak onbetaald verlof op moeten nemen als je kind ziek is of als hij een afspraak heeft met een specialist.
Meer opslagruimte nodig: Je zult versteld staan van hoeveel spullen zo’n klein mensje nodig heeft.
Tijd voor je relatie: Vergeet niet om ook tijd en energie te steken in je relatie te midden van alle babyperikelen.
Postpartum kleding: Na de bevalling kan je lichaam veranderen. Je zal waarschijnlijk moeten investeren in comfortabele postpartumkleding.
De zorg voor een baby
Ik ben nu al voor het grootste deel verantwoordelijk voor het huishouden, boodschappen doen en koken. Als daar de zorg voor een baby bij komt, weet ik niet hoe ik dat moet doen. Daarnaast vind ik het zielig als de baby elke dag naar de kinderopvang moet.
Ik vind het heel jammer dat Patrick er zo over denkt. We leven nu en niet in een denkbeeldige toekomst waarin we een koophuis en een dikke carrière hebben. Zo denk ik er in ieder geval over, maar misschien ben ik wel te simpel.”
Bron: Famme