Bijna iedereen heeft weleens rugpijn, bijvoorbeeld na een lange werkdag of verkeerd slapen. Maar wat als de pijn aanhoudt en uitstraalt naar je been of bil? Dan kan het zijn dat je een rughernia hebt. Wat is dat precies en hoe herken je het?
Een hernia betekent een uitstulping of breuk, in dit geval van een tussenwervelschijf in je rug. Tussenwervelschijven zijn flexibele schijfjes die tussen je ruggenwervels zitten. Bij een hernia duwt zo’n schijfje tegen een zenuw in je rug, wat voor irritatie zorgt. Dit veroorzaakt klachten zoals pijn, tintelingen of zelfs krachtsverlies in je been.
Hoe ontstaat een rughernia?
Een hernia ontstaat meestal door slijtage van de tussenwervelschijven. Dit is een normaal proces dat bij iedereen op latere leeftijd optreedt. Toch heeft de ene persoon er meer last van dan de ander. Erfelijkheid kan een rol spelen. Zwakke tussenwervels komen vaker voor in sommige families. Daarnaast vergroten factoren zoals zwaar tillen, overgewicht, stress en roken de kans op een hernia.
Waarom sommigen gevoeliger zijn voor een hernia, is niet helemaal duidelijk. Toch weten we dat gezonde leefgewoonten een verschil kunnen maken. Door een gezonde levensstijl kun je mogelijk de kans op problemen verkleinen.
Symptomen van een rughernia
Rugpijn hebben we allemaal weleens, maar een hernia heeft specifieke kenmerken. De pijn zit vaak laag in de rug en kan variëren van mild tot hevig. Vaak is de pijn het ergst bij staan of zitten. Liggen kan de klachten juist verminderen.
Een ander opvallend kenmerk is dat de pijn niet alleen in je rug zit, maar ook uitstraalt naar één been of bil. De pijn kan zelfs doorlopen tot in je voet. Daarnaast kun je last hebben van tintelingen, krachtsverlies in je been, of een doof gevoel.
Hoe wordt een rughernia behandeld?
De meeste hernia’s genezen vanzelf binnen drie maanden. Ongeveer 70% van de mensen merkt na twaalf weken al een flinke verbetering. In deze periode wordt vaak gekozen voor een afwachtende behandeling. Artsen adviseren meestal fysiotherapie en pijnstilling om de klachten draaglijk te maken.
Als de klachten na drie maanden nog steeds ernstig zijn, kan een operatie nodig zijn. Tijdens deze ingreep verwijdert de arts een deel of zelfs de hele tussenwervelschijf. Dit geeft de zenuwen meer ruimte, waardoor de klachten verminderen. Het herstel kan enkele maanden duren, omdat de zenuwen tijd nodig hebben om te herstellen.
Wanneer moet je direct hulp zoeken?
Hoewel een hernia meestal geen spoed is, zijn er situaties waarbij je direct medische hulp moet inschakelen. Dit geldt bijvoorbeeld bij plotseling krachtverlies in je been, een doof gevoel rond je schaamstreek, of problemen met plassen. In zulke gevallen is snel contact met een arts essentieel.
Met de juiste zorg en aandacht herstelt een rughernia vaak goed. Blijf echter alert op ernstige symptomen en raadpleeg een arts als dat nodig is.
Bron: Margriet