Als je een hoog cholesterol hebt, kan je huisarts je naast advies over een gezondere levensstijl ook medicatie voorschrijven. Er zijn verschillende soorten cholesterol medicijnen beschikbaar, en je vraagt je misschien af welke de minste bijwerkingen hebben. In dit artikel bespreken we cholesterol medicijnen en de mogelijke bijwerkingen, zodat je goed geïnformeerd bent.
Cholesterolverlagende medicatie: statines
Meestal krijg je statines voorgeschreven. Deze medicijnen remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en hebben een krachtige werking. Ze kunnen het cholesterolgehalte met 25 tot 45 procent verlagen en vertragen de vorming van slagaderverkalking. Daarnaast hebben ze positieve effecten op de slagaderwanden. Hoewel statines meestal goed worden verdragen, kunnen er bijwerkingen optreden, zoals:
- Maag- en darmklachten
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Lichte spierklachten
Als je een actieve leverziekte hebt, als je lever niet goed werkt, of als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je geen statines gebruiken.
Statines met minste spierklachten
Binnen de categorie statines zijn er verschillende soorten. Volgens Huisarts en Wetenschap veroorzaken pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten als bijwerkingen.
Andere cholesterolverlagende medicijnen
Als statines niet voldoende werken of te veel bijwerkingen veroorzaken, zijn er andere opties beschikbaar. Deze omvatten nicotinezuurderivaten, fibraten, cholesterolabsorptieremmers en galzuurbindende harsen. Het is belangrijk om altijd met een arts te overleggen voordat je overstapt op een ander cholesterolverlagend middel.
Mogelijke bijwerkingen
Helaas kunnen alle cholesterolverlagende medicijnen bijwerkingen veroorzaken. Verschillende soorten medicatie kunnen verschillende bijwerkingen hebben, waaronder:
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Diarree
- Verstopping
- Spierpijn, spierkrampen of spierstijfheid
In zeldzame gevallen kan spierweefsel worden afgebroken, wat schade aan de nieren kan veroorzaken. De bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen kunnen per persoon verschillen. Het is soms lastig te voorspellen welke bijwerkingen je zult ervaren.
In sommige gevallen kunnen bijwerkingen worden verminderd door de cholesterolverlagende medicatie niet te combineren met andere medicijnen, zoals bepaalde antibiotica, hartmedicijnen, antischimmelmiddelen en antivirale medicijnen. Het is altijd raadzaam om met je huisarts of apotheek te overleggen over de beste opties voor jou.
Grapefruitsap en bijwerkingen
Als je cholesterolverlagende medicijnen gebruikt, is het verstandig om geen grapefruitsap te drinken. Grapefruitsap kan ervoor zorgen dat de medicatie langzamer wordt afgebroken in je lichaam. Dit kan leiden tot een hogere concentratie van de medicatie in je bloed, met mogelijk meer bijwerkingen tot gevolg.
Regelmatige controle bij de huisarts
Als je drie maanden lang cholesterol medicijnen gebruikt, is het tijd voor een bloedonderzoek bij je huisarts. Het kan zijn dat de medicatie nog niet voldoende effect heeft gehad op je cholesterolgehalte. In dat geval kan je huisarts de dosis aanpassen, een ander medicijn voorstellen of aanvullende medicatie voorschrijven. Als je last hebt van bijwerkingen, kan je samen met je huisarts overleggen of er alternatieve cholesterol medicijnen zijn met minder kans op klachten. Vraag altijd om advies van je huisarts bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.