Opmerkelijk

Waarom je voor je ontbijt beter geen koffie kan drinken

Een kopje koffie in de ochtend en de dag kan beginnen: voor veel mensen is dit kleine ritueel een vast onderdeel van hun dagelijks leven. Een Britse studie suggereert nu dat het tijdstip waarop je koffie drinkt invloed kan hebben op je gezondheid. Is het echt ongezond om koffie te drinken vóór het ontbijt?

Volgens een studie van de Universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk maakt het inderdaad een aanzienlijk verschil of je je koffie vóór of na het ontbijt drinkt. De onderzoekers hebben ontdekt dat het drinken van koffie vóór het ontbijt daadwerkelijk een negatieve invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel.

Koffie drinken vóór het ontbijt: is dat gezond?

De Britse universiteitsstudie werd uitgevoerd met ongeveer 30 deelnemers in drie fasen. De slaapkwaliteit en de invloed van koffie op het lichaam werden onderzocht. De wetenschappers hebben de deelnemers onderzocht met behulp van glucosetolerantietests.

In de eerste fase mochten de deelnemers uitslapen. ’s Ochtends namen ze dan een drankje met ongeveer dezelfde energiedichtheid als een normaal ontbijt. In het tweede deel van het experiment werden de deelnemers ’s nachts elk uur wakker gemaakt. Na een minder rustgevende nacht namen ze opnieuw het drankje, vergelijkbaar met een ontbijt. In de derde fase mochten de deelnemers weer doorslapen. Met een belangrijk verschil: voordat ze het ontbijtachtige drankje namen, dronken ze zwarte koffie.

Verhoogde bloedglucosewaarden

De onderzoekers ontdekten dat de koffie die vóór het ontbijt werd gedronken de bloedglucosewaarden van de deelnemers met ongeveer 50 procent verhoogde. De slaapkwaliteit had in feite geen invloed op de bloedsuikerspiegel. De onderzoekers vermoeden dat het lichaam de suiker vanwege de cafeïne op een nuchtere maag niet zo goed kan verwerken.

Het is echter twijfelachtig hoe betekenisvol de studie werkelijk is, gezien het beperkte aantal deelnemers (slechts 30). Als je echter zeker wilt zijn en je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden, is het het beste om je koffie tijdens het ontbijt of daarna te drinken.

Overigens kunnen gezonde volwassenen gedurende de dag tot vijf kopjes koffie drinken zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid. De Techniker Krankenkasse raadt bijvoorbeeld een maximale dagelijkse dosis cafeïne aan van 400 mg. Wat overeenkomt met ongeveer vier kopjes koffie van 200 ml.