In de Verenigde Staten is fooi geven een vast onderdeel van de cultuur. Bij een bezoek aan een restaurant verwachten de bedieningsmedewerkers dat je een fooi achterlaat. Sterker nog, een groot deel van hun inkomen komt hieruit voort. Maar is dit eerlijk? Is het een probleem? Dat is een discussie op zich. Op dit moment is het simpelweg hoe het werkt. Als je uit eten gaat, verwacht de bediening een fooi. In ons land werkt dat iets anders. Er wordt wel fooi gegeven, maar restaurantmedewerkers zijn er niet afhankelijk van.
Wat is een goede fooi?
In Amerika wordt een fooi van 18% tot 20% gezien als “goed.” Sommige mensen geven meer, anderen minder. Er zijn ook mensen die helemaal geen fooi geven. Vaak hangt de hoogte van de fooi af van hoe lekker het eten was of hoe goed de service beviel.
TikTok-discussie over slechte tippers
Onlangs deelde een bedieningsmedewerker op TikTok zijn frustratie over “slechte” tippers. Volgens hem is iedereen die minder dan 20% fooi geeft, een slechte tipper. Hij noemde het zelfs “niet leuk” als iemand slechts 5 of 10 dollar fooi geeft op een rekening van 200 dollar. In zijn video legde hij uit hoe je gemakkelijk 20% kunt berekenen.
De reacties op zijn bericht waren echter niet zoals hij verwachtte. Veel mensen voelden zich ongemakkelijk bij zijn uitspraken. Eén reactie luidde: “We geven altijd 20%, maar deze video voelt gewoon niet goed. Het is wat ik WIL geven, niet wat ik MOET geven.”
Kritiek op fooi-cultuur
Andere mensen reageerden fel. Zo schreef iemand: “Ik ben zo moe van bedienend personeel dat zich zóveel rechten toe-eigent. INFLATIE TREFT ONS ALLEMAAL.” Een ander zei: “Ik geef fooi als het eten goed is en de service echt uitblinkt. Je hebt geen recht op 20% fooi. Als je dat niet leuk vindt, zoek dan ander werk.”
Iemand anders maakte de vergelijking: “Een bord van 50 dollar serveren is niet meer werk dan een bord van 8 dollar.” De maker van de TikTok reageerde daarop: “Om 50 dollar te besteden in mijn restaurant, moeten mensen meerdere dingen bestellen. Dat betekent meer werk voor mij.”
Is fooi geven uit de hand gelopen?
Veel mensen waren het eens dat “een fooi altijd gewaardeerd moet worden, ongeacht de hoogte” en dat “fooi geven uit de hand is gelopen.” Ze vinden dat het niet vanzelfsprekend mag zijn dat gasten altijd 20% achterlaten.
Hoe denk jij over fooi geven?
Vind jij het terecht dat bedieningsmedewerkers een fooi van 20% verwachten? Zou het beter zijn als werkgevers hun personeel een hoger vast salaris geven, zodat ze niet afhankelijk zijn van fooien? En hoe bepaal jij zelf hoeveel fooi je achterlaat?