Contant geld staat volop in de belangstelling in Nederland. Het demissionaire kabinet werkt aan een voorstel om contante betalingen van meer dan 3000 euro te verbieden. Dit roept vragen op: hoeveel mag je momenteel contant betalen? En is er een limiet op hoeveel contant geld je in huis mag hebben? Hieronder lees je de antwoorden op deze vragen.
Nieuwe regels voor grote contante betalingen
Ministers Steven van Weyenberg (Financiën) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) willen haast maken met de invoering van een maximum voor contante betalingen. In een brief aan de Tweede Kamer hebben ze laten weten dat ze volgende week over deze plannen willen praten. Normaal gesproken zou dit onderwerp pas worden besproken onder een nieuw kabinet, maar dat kan Nederland veel geld kosten. Er staat namelijk 600 miljoen euro subsidie van de Europese Unie op het spel.
Tot welk bedrag mag je contant betalen?
Contant betalen is in Nederland nog altijd gebruikelijk. Winkels accepteren vaak contant geld, ook al waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar dat sommige winkels liever pinbetalingen zien. Uit onderzoek bleek dat slechts 4 procent van de winkels een “pin-only”-beleid voert.
Op dit moment is er geen wettelijke grens voor hoeveel je contant mag betalen. In principe kun je elke aankoop volledig contant afrekenen. Er zijn echter wel regels. Betaal je meer dan 10.000 euro contant? Dan is de verkoper verplicht om een cliëntencontrole uit te voeren. Dit is een maatregel om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Bovendien kunnen winkels zelf besluiten om geen contant geld te accepteren.
Met het nieuwe wetsvoorstel wordt de limiet veel strenger. Als dit voorstel wordt aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer, mag je straks maximaal 3000 euro contant betalen. Voor betalingen daarboven moet je een andere betaalmethode gebruiken. Het doel van deze wet is om witwassen tegen te gaan.
Mag je ongelimiteerd contant geld thuis bewaren?
Veel mensen bewaren contant geld in huis, bijvoorbeeld als noodvoorraad bij storingen of als onderdeel van een noodpakket. Maar hoe zit het met de regels rondom contant geld in huis? Mag je zomaar een groot bedrag aan contanten bewaren?
In principe mag je een onbeperkt bedrag in huis hebben. Er is geen maximale grens voor hoeveel contant geld je mag bezitten. Maar let op: boven een bepaald bedrag ben je verplicht om dit aan te geven bij de Belastingdienst.
Voor 2024 geldt het volgende:
- Als alleenstaande: je moet contant geld boven 653 euro opgeven in je belastingaangifte.
- Met een fiscaal partner: dit bedrag verdubbelt naar 1306 euro.
Ook cadeau- en waardebonnen tellen mee. Stel dat je als alleenstaande 560 euro aan contant geld hebt en daarnaast een waardebon van 100 euro, dan kom je boven de grens van 653 euro uit. In dat geval moet je dit totaalbedrag doorgeven aan de Belastingdienst.
Wat betekent dit voor de toekomst?
De regels rondom contant geld worden waarschijnlijk steeds strenger. Het kabinet wil witwassen tegengaan en transparantie vergroten. Voor consumenten betekent dit dat ze bewuster moeten omgaan met contante betalingen en het bewaren van geld in huis. Houd de ontwikkelingen dus goed in de gaten, want de nieuwe wet kan binnenkort realiteit worden.