Marja van der Linden (48) uit Rotterdam zit met haar handen in het haar. Haar dochter Sophie (20) heeft sinds een paar maanden een vriendje, en Marja kan hem simpelweg niet uitstaan. “Hij is zo… respectloos. Hij eet met zijn mond open, hij praat tegen me alsof ik zijn gelijke ben, en hij haalt haar steeds over om domme dingen te doen,” vertelt ze met een zucht.
Eerste indruk
Toen Marja haar dochters nieuwe vriendje, Kevin (22), voor het eerst ontmoette, probeerde ze hem met open armen te ontvangen. “Ik wil niet die bemoeizuchtige moeder zijn,” legt ze uit. “Maar vanaf het moment dat hij ons huis binnenstapte, voelde het niet goed. Hij groette nauwelijks, plofte op de bank, en ging meteen met zijn telefoon spelen.”
Marja dacht eerst dat hij misschien zenuwachtig was, maar zijn gedrag verbeterde niet. “Hij neemt nooit iets mee als hij hier komt eten. Hij bedankt me niet eens voor het koken. Het voelt alsof hij totaal geen respect heeft voor mij of voor ons gezin.”
Invloed op Sophie
Wat Marja misschien nog wel meer dwarszit, is de invloed die Kevin op Sophie lijkt te hebben. “Ze was altijd zo verantwoordelijk. Ze werkte hard aan haar studie, deed vrijwilligerswerk en wist wat ze wilde. Maar sinds ze met hem is, lijkt ze nergens meer prioriteit aan te geven. Ze gaat laat naar bed, mist colleges, en heeft zelfs een keer haar vrijwilligerswerk afgezegd om met hem een dagje weg te gaan.”
Marja maakt zich zorgen dat Kevin een negatieve invloed heeft op Sophie’s toekomst. “Ik wil haar gelukkig zien, maar ik zie haar nu keuzes maken die ze anders nooit zou maken.”
Confrontatie vermijden
Hoewel Marja zich zorgen maakt, heeft ze tot nu toe geprobeerd om geen ruzie te maken. “Ik wil niet dat Sophie denkt dat ik haar relatie afkeur, want dat drijft haar misschien alleen maar verder in zijn richting,” zegt ze. Toch is het moeilijk om haar mond te houden. “Als hij weer iets respectloos doet, moet ik echt op mijn tong bijten om niet uit te vallen.”
Een gesprek met Sophie
Onlangs besloot Marja haar zorgen met Sophie te delen. “Ik heb haar gezegd dat ik merk dat ze veranderd is sinds ze met Kevin omgaat. Ik probeerde het voorzichtig te brengen, maar ze werd meteen boos. Ze zei dat ik hem niet goed ken en dat ik vooroordelen heb.”
Marja voelde zich machteloos na dat gesprek. “Ik wil haar niet kwijt, maar ik kan ook niet doen alsof alles goed is terwijl ik me zorgen maak.”
Hulp van vrienden
In haar wanhoop besloot Marja met een vriendin te praten die ook volwassen kinderen heeft. “Zij stelde voor om Kevin een kans te geven en hem beter te leren kennen. Misschien zit er meer achter zijn gedrag dan ik denk,” vertelt Marja. Hoewel ze twijfelt, overweegt ze dit advies op te volgen. “Misschien zie ik iets over het hoofd.”
Een onverwachte wending
Afgelopen weekend gebeurde er iets onverwachts. Kevin hielp Sophie met het verplaatsen van een zware kast naar haar kamer. Marja was onder de indruk van hoe behulpzaam en geduldig hij was. “Voor het eerst zag ik een andere kant van hem,” geeft ze toe. “Misschien is hij niet zo slecht als ik dacht.”
Toch blijft Marja voorzichtig. “Ik blijf mijn zorgen houden, maar ik probeer nu wat meer open te staan. Misschien moet ik hem de tijd geven om te laten zien wie hij echt is. En als hij Sophie echt gelukkig maakt, dan moet ik dat accepteren, zelfs als ik hem nooit helemaal mag.”
Advies voor anderen
Marja’s situatie is herkenbaar voor veel ouders. Haar belangrijkste advies? “Blijf in gesprek met je kind en probeer niet te hard te oordelen. Geef de ander een kans, maar blijf ook trouw aan je eigen grenzen. Uiteindelijk draait het om het geluk van je kind, en dat moet je altijd vooropstellen.”