Vanaf volgend jaar stijgt de prijs van drinkwater voor consumenten met bijna 11 procent. Voor een tweepersoonshuishouden betekent dit een verhoging van ongeveer 23 euro per jaar. Gezinnen van vier personen betalen gemiddeld 43 euro extra per jaar. Deze stijging is volgens drinkwaterbedrijf Vitens nodig om grote investeringen te kunnen doen in de drinkwatervoorziening.
Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, levert water aan zo’n 6 miljoen klanten. Dit zijn zowel particulieren als bedrijven in provincies als Overijssel, Gelderland, Utrecht, Friesland, Flevoland en enkele gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.
Nodige investeringen in de waterinfrastructuur
De prijsstijging is nodig omdat Vitens flink moet investeren in het verbeteren van de waterinfrastructuur. Dit omvat onder andere het vervangen en aanleggen van waterleidingen. Daarnaast zoekt het bedrijf naar nieuwe locaties om grondwater te winnen en bouwt het nieuwe installaties om water te zuiveren.
Net als andere bedrijven heeft Vitens ook te maken met inflatie en hogere kosten voor bouw- en onderhoudsprojecten. Deze factoren maken de investeringen extra kostbaar.
De prijs per 1000 liter drinkwater, een kuub, stijgt volgend jaar van 1,04 euro naar 1,25 euro. Dit is een toename van 21 procent. Voor een gemiddeld verbruik van 100 kuub per jaar komt dit, inclusief btw en milieubelasting (BoL), neer op een rekening van 227,46 euro voor een tweepersoonshuishouden. Doordat het vaste tarief minder hard stijgt, is de gemiddelde prijsstijging ongeveer 14 procent.
Grote uitdagingen voor de toekomst
Vitens verwacht dat de vraag naar drinkwater in de toekomst blijft toenemen. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische ontwikkelingen spelen hierin een grote rol. Dit zorgt voor uitdagingen, zoals het vinden van voldoende vergunningsruimte voor waterwinning. Ook het financieren en technisch mogelijk maken van een stabiele drinkwatervoorziening blijft een belangrijke taak.
Naast de algemene prijsverhoging rekent Vitens ook een hoger tarief aan zakelijke klanten die veel water gebruiken. Ongeveer vijftig grote bedrijven in het verzorgingsgebied krijgen hiermee te maken. Deze maatregel moet helpen om de kosten eerlijker te verdelen en het drinkwaternetwerk toekomstbestendig te maken.
Drinkwater blijft essentieel, en deze investeringen zijn volgens Vitens nodig om ook in de toekomst iedereen van voldoende schoon drinkwater te kunnen voorzien.
Bron: Metro