Het jaar 2025 lijkt misschien nog ver weg, maar voor wie in verwachting is, voelt het dichterbij dan ooit. Een zwangerschap duurt tenslotte negen maanden. Toch kan de timing van een geboorte grote financiële gevolgen hebben. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK), wat betekent dat ouders 30.000 euro belastingvoordeel kunnen mislopen.
Wat is de inkomensafhankelijke combinatiekorting?
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belastingvoordeel voor werkende ouders met kinderen jonger dan twaalf jaar. Het doel hiervan is om werken aantrekkelijker te maken voor ouders. Om recht te hebben op de korting, moet een kind minimaal zes maanden op hetzelfde adres staan ingeschreven als de ouder(s).
Vanaf 2025 wordt deze regeling afgeschaft, omdat kinderopvang vrijwel gratis zal worden. Het kabinet vindt de korting dan niet meer nodig. Toch betekent dit voor ouders die na 31 december 2024 een baby krijgen, een flink financieel nadeel.
31 december 2024 is een cruciale datum
De korting stopt officieel op 1 januari 2025, precies om middernacht. Dit betekent dat ouders wiens kind nog op 31 december 2024 wordt geboren, recht blijven houden op de IACK. Zelfs als je baby om één minuut voor twaalf wordt geboren, profiteer je nog twaalf jaar lang van dit voordeel. Bevalt je kind echter om één minuut over twaalf, dan krijg je helemaal niets meer. Dit abrupte verschil maakt het jaar 2024 extra belangrijk voor aanstaande ouders.
Wat betekent dit voor ouders?
Voor veel aanstaande ouders kan 31 december 2024 een belangrijke datum worden. Het verschil in belastingvoordeel is te groot om te negeren. Het kabinet houdt vast aan de plannen, maar de impact op gezinnen wordt al voelbaar. Deze verandering maakt duidelijk hoe sterk fiscale prikkels ons leven kunnen beïnvloeden.
Bron: AD