Er zijn veel websites die beloven dat je met hun controletools altijd een betrouwbare auto koopt. In de praktijk blijkt dat helaas niet altijd zo te zijn. Het blijft lastig om zeker te weten of een auto schade heeft gehad of of de kilometerstand klopt.
In Nederland rijden nog altijd duizenden auto’s rond waarvan de teller is teruggedraaid. Een groot deel van deze fraude ontstaat bij geïmporteerde auto’s, maar ook in Nederland komt het nog vaak voor. Daarbij gebruiken fraudeurs soms een apparaatje dat de teller simpelweg stilzet. Deze mensen worden nu strenger aangepakt.
Volgens de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) zijn er op dit moment vier gevallen waarbij de auto al in beslag is genomen. Er lopen daarnaast nog meer zaken. In totaal verwacht men dat de rechter bij dertig auto’s zal beslissen dat ze vernietigd moeten worden. Bij die auto’s is namelijk een zogeheten tellerblokker gevonden. Dat is een apparaatje dat voorkomt dat de kilometerstand toeneemt.
Het bijzondere aan deze fraude is dat de teller niet wordt teruggedraaid, maar dat hij gewoon nooit omhoog gaat. Elke keer als de auto naar de garage gaat, wordt dat apparaat tijdelijk verwijderd. Zo ziet het er voor de garage en voor de RDW uit alsof de kilometerstand gewoon logisch oploopt. In werkelijkheid is dat niet zo, maar deze manier van frauderen is bijna niet op te merken.
Wat als jij zo’n auto hebt gekocht?
In Nederland rijden naar schatting meer dan 75.000 auto’s rond waarvan de teller in het verleden is teruggedraaid. Vaak weten de huidige eigenaren van niets. Heb je per ongeluk zo’n auto gekocht? Dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Je raakt je auto niet zomaar kwijt.
Alleen mensen die op heterdaad worden betrapt met een tellerblokker lopen risico. Volgens een woordvoerder van de VAT gaat het vooral om bestuurders die tijdens een controle gepakt zijn. Zij haalden het apparaatje normaal weg voor een garagebezoek, maar waren nu net te laat. De dertig auto’s waar het nu over gaat, worden waarschijnlijk niet letterlijk vernietigd, maar wel uit elkaar gehaald.
Waarom deze aanpak nodig is
De aanpak is streng, maar daar is een reden voor. Als een auto een tellerblokker heeft gehad, weet je nooit meer zeker wat de echte stand was. Ook als de huidige eigenaar eerlijk is, kan een volgende verkoper daar weer misbruik van maken. Daarom ziet de overheid het vernietigen van deze voertuigen als een oplossing.
Volgens VAT is dit de enige manier om de betrouwbaarheid van kilometerstanden te beschermen. Alleen zo kan het vertrouwen in voertuigregistratie behouden blijven. Als de eigenaren geen bezwaar maken, verdwijnen deze auto’s voorgoed van de weg. Het is een duidelijk signaal: bewust sjoemelen met de teller heeft grote gevolgen.
Bron: TopGear Nederland