Opmerkelijk

Is snot eten gezond? Dokter doet een verrassende onthulling

Het idee van neuspeuteren kan bij veel mensen walging oproepen. Het wordt over het algemeen beschouwd als onhygiënisch, weerzinwekkend en niet iets dat wijst op goede manieren. En nog erger wordt het als die neuspeuteraar besluit de buit vervolgens op te eten! Maar is neuspeuteren en je eigen neuspeutjes eten echt zo erg? Een wetenschapper denkt van niet.

Is het gezond om neuspeutjes te eten?

Scott Napper, professor in de Biochemie aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada, gelooft dat mucophagie (de wetenschappelijke term voor neuspeuteren) niet alleen onschadelijk is, maar zelfs gezond kan zijn.

In 2013 ging professor Napper voor het eerst met zijn theorie de openbaarheid in, en sindsdien heeft het onderwerp regelmatig de aandacht getrokken. Om zijn theorie te begrijpen, is het nuttig om te kijken naar wat neuspeutjes eigenlijk zijn.

Hoe ontstaan neuspeutjes?

Neuspeutjes zijn een vorm van zelfbescherming van het lichaam. Wanneer we stof of pollen inademen, worden deze vreemde deeltjes door de neus gefilterd. Het slijmvlies in de neus produceert vervolgens een afscheiding die het vuil opvangt en afvoert – meestal via de keel naar de maag.

Het groenige, geelachtige of witachtige ‘neusgoud’ is dus gewoon neusslijm dat niet via de keel is afgevoerd. Na enige tijd verhardt dit slijm en vormt het wat we allemaal kennen: neuspeutjes.

De hoeveelheid vuil in neuspeutjes is overigens meestal zeer klein in vergelijking met het lichaamseigen slijm. Neuspeutjes bestaan voor ongeveer 90% uit water. Lees op de volgende pagina de professor’s onthulling over de vraag of snot eten gezond is (of niet).

Peuteren of niet peuteren – dat is de vraag

Op zich is het eten van neuspeutjes dus niet ongezond. Ze belanden immers toch al voor het grootste deel in de maag. Maar zijn ze echt gezond, zoals Napper beweert? Of zit er een addertje onder het gras in zijn theorie?

Napper gaat zelfs nog een stap verder met zijn theorie en zegt dat het juist de hoeveelheid “vuil” in de neuspeutjes is die ze gezond maakt. “Als we kijken naar de menselijke evolutie, dan hebben we ons uit zeer vuile omstandigheden ontworsteld. Daarom zou het nadelig kunnen zijn dat we de behoefte hebben om onze omgeving steriel te houden,” zegt de onderzoeker. Hij voegt eraan toe dat antilichamen ongeveer 1% van het neusslijm uitmaken. Elk gram neuspeutjes zou dus het immuunsysteem versterken.

Napper’s standpunt is dat van een bioloog: wat de mensheid al zo vele duizenden jaren doet, zou een diepere betekenis kunnen hebben. Zijn collega’s in de medische wereld zijn echter sceptisch. Naast de bezwaren dat het eten van neuspeutjes niets extra’s toevoegt aan het lichaam wat het immuunsysteem zou kunnen versterken, zijn er ook hygiënische zorgen:

Aan de ene kant kunnen er ziekteverwekkers en kiemen op de peuterende vinger zitten. Deze zouden door het peuteren in de eerste plaats in het lichaam terechtkomen. Aan de andere kant is er het risico dat door het peuteren ziekteverwekkers van de neus naar de hand – en van daaruit naar deurklinken enzovoort – worden overgebracht.