Het kwam als een donderslag bij heldere hemel toen Helma’s man, Johan, haar voorzichtig benaderde met een voorstel. Na ruim dertig jaar huwelijk stelde hij voor om in aparte slaapkamers te gaan slapen. De reden? Helma’s snurken.

Het onverwachte voorstel
“Ik schrok me rot toen hij het zei,” vertelt Helma. “We slapen al sinds onze trouwdag samen. Het is ons ritueel om de dag samen af te sluiten in bed en nog even te praten.” Maar Johan had er genoeg van. Hij sliep slecht door het aanhoudende gesnurk van Helma en vond het tijd om een oplossing te zoeken. “Hij zei dat het hem niet om onze relatie ging, maar puur om zijn nachtrust.”
Toch kon Helma het niet loslaten. “Ik dacht meteen: is dit een praktische oplossing, of is hij stiekem klaar met mij?”
Het probleem van het snurken
Helma weet al jaren dat ze snurkt, maar dacht nooit dat het zo’n groot probleem was. “Johan heeft het weleens genoemd, maar ik dacht altijd dat hij een beetje overdreef. Soms gaf ik hem een por als hij zelf snurkte, dus ik dacht dat we quitte stonden.” De afgelopen maanden merkte ze echter dat Johan steeds prikkelbaarder werd en vaak moe was.
“Het is moeilijk om niet gekwetst te zijn. Ik kan er niets aan doen, en het voelt alsof ik hem tot wanhoop drijf.”
Een aparte slaapkamer: ruimte of afstand?
Voor Johan lijkt een aparte slaapkamer een logische keuze. “Hij zegt dat hij beter functioneert als hij goed slaapt en dat we daardoor juist een betere relatie kunnen hebben.” Maar Helma twijfelt. “Het idee dat we apart gaan slapen voelt alsof we een stap terug doen in onze relatie. Ik vraag me af of dat op de lange termijn niet meer afstand creëert.”
Helma haalt herinneringen op aan hun beginjaren samen. “Toen we net getrouwd waren, sliepen we in een piepklein kamertje in een huurwoning. Het was niet ideaal, maar we waren samen. Dat gaf altijd zo’n gevoel van verbondenheid. Gaat dat nu verloren?”
De zoektocht naar oplossingen
Hoewel Helma begrijpt dat Johan rust wil, wil ze er alles aan doen om het snurken te verminderen. “Ik heb van alles geprobeerd: speciale neussprays, extra kussens en zelfs die rare strips voor je neus. Maar het helpt allemaal niets.” Ze overweegt nu om een afspraak te maken met een KNO-arts. “Misschien is er iets medisch aan de hand. Als het slaapapneu is, kan het gevaarlijk zijn, en dat wil ik ook niet negeren.”
Johan staat open voor medische hulp, maar blijft erbij dat een aparte slaapkamer de beste oplossing is totdat er een structurele verbetering is. “Hij zegt dat het niets verandert aan hoe hij over me denkt, maar het voelt toch alsof er een kloof ontstaat.”
Een dilemma zonder makkelijke oplossing
Helma zit met gemengde gevoelens. “Aan de ene kant wil ik hem rust gunnen. Maar aan de andere kant voelt dit als het begin van iets negatiefs. Wat is het volgende? Eten we straks ook apart omdat ik te luid kauw?”
Ze heeft het onderwerp besproken met een paar vriendinnen, die haar gemengde adviezen geven. “De één zegt dat het tegenwoordig heel normaal is om apart te slapen, en de ander vindt dat we moeten blijven vechten voor het samen zijn.”
Wat vind jij?
Helma blijft twijfelen. “Moet ik me erbij neerleggen dat hij in een andere kamer wil slapen, of moeten we samen een andere oplossing vinden? Ik weet het niet meer.”
Wat vind jij? Is apart slapen een redelijke oplossing of een signaal dat er iets mis is in de relatie? Deel je mening op onze Facebook-pagina en praat mee over dit dilemma!