Heel veel mensen drinken dagelijks water uit een plastic flesje. Het is zo gewoon geworden dat we er nauwelijks bij stilstaan. Of je nu op je werk bent, aan het sporten, of gewoon thuis op de bank, een plastic flesje water lijkt altijd binnen handbereik te zijn. Grote kans dat jij dit ook met enige regelmaat doet.
Maar heb je je ooit afgevraagd wat er precies onder aan dat flesje staat?
Heb je ooit de moeite genomen om het om te draaien en de onderkant te bestuderen? Er is iets specifieks dat je misschien nog niet hebt opgemerkt, en het kan belangrijker zijn dan je denkt, niet alleen voor jouw gezondheid maar ook voor het milieu.
Deze codes geven aan welk type plastic er gebruikt is om de fles te maken, en dit kan belangrijke informatie geven over de veiligheid voor jouw gezondheid en het milieu. Hier is een samenvatting van de verschillende codes:
- Code 1 (PET of PETE): Bedoeld voor eenmalig gebruik. Bij hergebruik kunnen chemische stoffen vrijkomen en bacteriën zich ophopen. PET plastic draagt bij aan milieuverontreiniging.
- Code 2 (HPD of HDPE): Veilig plastic dat geen chemicaliën loslaat. Je vindt het in producten als melkkannen en shampooflessen. Kan veilig hergebruikt worden.
- Code 3 (PVD of 3V): Schadelijke vorm van plastic die je hormoonhuishouding kan verstoren. Te vinden in douchegordijnen, zwembandjes, etc.
- Code 4 (LDPE): Gebruikt voor zacht plastic zoals boodschappentasjes. Goed te recyclen en bevat geen schadelijke stoffen.
- Code 5 (PP): Witte, half doorzichtige vorm gebruikt in boterkuipjes, doppen, etc. Vrij veilig en recyclebaar.
- Code 6 (PS): Goedkope vorm, te vinden in piepschuim en wegwerpbestek. Kan een schadelijke stof lekken en wordt beter vermeden.
- Code 7: Kan goed of slecht zijn, soms staat het voor biologisch afbreekbaar plastic, maar het kan ook BPA plastic zijn, wat negatieve gezondheidseffecten kan hebben.
De codes kunnen dus belangrijke informatie bieden over hoe je het plastic product veilig kunt gebruiken en hoe het zich verhoudt tot het milieu.