“Kerst draait tegenwoordig alleen nog maar om cadeautjes. Het is niet meer zoals vroeger, toen het vooral ging om samenzijn en gezelligheid,” zegt Hanna (58) uit Amersfoort. Als oma van drie jonge kleinkinderen heeft ze besloten om niet meer mee te doen aan de cadeautrends tijdens de feestdagen. Voor haar is het duidelijk: kerstcadeaus maken kinderen alleen maar materialistisch.
Een verandering in de kerstsfeer
Hanna merkte al een paar jaar dat de sfeer rondom Kerst begon te veranderen in haar familie. “Mijn kleinkinderen kijken al weken van tevoren uit naar wat ze gaan krijgen. Het is het enige waar ze aan denken. Zodra ze binnenkomen, gaat het meteen over cadeautjes, niet over het feest zelf.” Volgens Hanna is dit een trend die ze overal ziet. “Kinderen worden tegenwoordig door reclame en sociale media gestimuleerd om steeds meer te willen. Kerst is een wedstrijd geworden over wie het grootste of duurste cadeau krijgt.”
Geen kleine gebaren meer
Deze commercialisering van Kerst voelt voor Hanna niet meer goed. “Vroeger legden we ook wel cadeautjes onder de boom, maar het ging meer om kleine gebaren. Een zak snoep of een mooi boek. Tegenwoordig lijkt het alsof het niet goed genoeg is als er geen dure spullen tussen zitten.” Ze wil niet bijdragen aan wat ze ziet als een groeiend materialisme onder kinderen.
Een moeilijke beslissing
Het besluit om geen cadeautjes meer te geven, viel haar echter niet makkelijk. “Mijn kinderen keken me in het begin raar aan. Ze zeiden dat ik mijn kleinkinderen iets ontnam en dat het bij Kerst hoort. Maar ik zie het juist als een kans om hen iets anders mee te geven.” Voor Hanna draait het bij Kerst om het creëren van herinneringen, niet om spullen. “Ik wil ze leren dat Kerst meer is dan alleen cadeautjes. Dat het gaat om samenzijn, om liefde en om het maken van mooie herinneringen.”
Nieuwe tradities creëren
In plaats van cadeautjes verzinnen, heeft Hanna een nieuwe traditie in het leven geroepen. “Ik neem mijn kleinkinderen mee naar buiten. We gaan bijvoorbeeld wandelen in het bos of kerstkoekjes bakken in de keuken. Het zijn juist die momenten die ze zich later zullen herinneren, niet dat ene speelgoed dat na een paar weken alweer in de hoek ligt.” Ze merkt dat haar kleinkinderen deze ervaringen waarderen. “Ze vinden het leuk om dingen samen te doen. Het gaat niet om wat je geeft, maar om de tijd die je met elkaar doorbrengt.”
Afval en verspilling tegengaan
Hanna begrijpt dat haar keuze niet voor iedereen zal werken. “Sommige mensen hechten veel waarde aan cadeautjes, en dat is prima. Maar voor mij voelt het niet meer goed. Ik wil geen deel zijn van die wegwerpcultuur waarin we leven.” Ze wijst op de enorme hoeveelheid afval die ontstaat door de feestdagen. “Al dat inpakpapier, de plastic verpakkingen, en de spullen die uiteindelijk toch weer kapotgaan. Het is zo zonde. Ik wil daar niet meer aan meedoen.”
Ongemakkelijke momenten
Ze geeft toe dat het soms ongemakkelijk is, vooral als ze bij anderen op bezoek is. “Als ik zie hoe mijn kleinkinderen cadeautjes krijgen van anderen, voel ik me soms de strenge oma. Maar dan herinner ik mezelf eraan waarom ik dit doe. Het is niet om streng te zijn, maar om hen iets anders te leren.” Ze hoopt dat haar beslissing anderen inspireert om na te denken over wat ze willen meegeven aan hun kinderen of kleinkinderen.
De focus verleggen
Volgens Hanna is het juist belangrijk om kinderen te leren dat geluk niet afhangt van spullen. “Kerst gaat om liefde en aandacht, niet om een stapel cadeautjes. Als we dat niet meer aan de volgende generatie kunnen overbrengen, wat blijft er dan nog over van de feestdagen?” Ze hoopt dat meer mensen durven nadenken over hun tradities en wat ze echt belangrijk vinden. “Misschien kunnen we met z’n allen terug naar een simpelere, echtere Kerst.”
Wat vind jij?
Moet Kerst minder draaien om cadeaus, of horen ze er juist helemaal bij? Laat je mening achter op onze Facebook-pagina en doe mee met de discussie.