De populaire Haagse band Goldband heeft besloten om niet op te treden tijdens het festival Zwarte Cross, dat volgende maand plaatsvindt. Deze beslissing kwam na overleg binnen de band. Het trio heeft ervoor gekozen om zich terug te trekken vanwege de nieuwe eigenaar van het festival, het Amerikaanse investeringsbedrijf KKR. Goldband is hiermee niet de enige act die zich terugtrekt, maar hun afzegging maakt veel los.
Band wil afstand nemen van nieuwe eigenaar
Goldband liet via Instagram weten dat zij zich niet prettig voelen bij de nieuwe eigenaar van Zwarte Cross. Het moederbedrijf van het festival is namelijk overgenomen door KKR, een grote Amerikaanse investeringsmaatschappij. Volgens de band is dit bedrijf betrokken bij investeringen die haaks staan op hun eigen principes. Goldband staat bekend om hun uitgesproken mening over maatschappelijke thema’s, waaronder mensenrechten, gelijkheid en steun voor Palestina. Ze zeggen dat het voor hen niet goed voelt om op te treden op een festival waarvan de winst deels terechtkomt bij een partij als KKR.
Het drietal, bestaande uit Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen, schrijft dat ze zich al sinds het begin van hun carrière inzetten voor een betere wereld. Soms doen ze dat openlijk, soms achter de schermen. Ze proberen bewuste keuzes te maken die een positieve invloed hebben. Het besluit om niet te spelen op Zwarte Cross past volgens hen in die lijn.
Spijt om keuze, maar principes gaan voor
Hoewel het besluit om af te zeggen zwaar viel, vindt Goldband dat ze geen andere keuze hadden. Ze hebben respect voor het team achter Zwarte Cross en erkennen dat daar mensen werken die net als zij gepassioneerd zijn over cultuur. Juist daarom vinden ze het extra pijnlijk dat ze dit besluit hebben moeten nemen. Volgens hen delen veel mensen binnen het festival dezelfde normen en waarden, en is het wrang dat zij nu ongewild verbonden zijn aan een investeerder als KKR.
De band benadrukt dat organisaties zoals Zwarte Cross niets te zeggen hadden over de overname. Toch voelt het voor Goldband niet goed om in deze situatie wél zelf die keuze te hebben en dan niets te doen. Zij hebben wél de vrijheid om zich terug te trekken, en kiezen daarvoor. Ze zeggen dat ze willen opkomen voor een samenleving waarin solidariteit, mensenrechten en rechtvaardigheid centraal staan. Daarom kunnen ze het optreden niet langer verenigen met hun overtuigingen.
Een duidelijk signaal afgeven
Door niet te spelen willen de bandleden een krachtig signaal afgeven. Ze weigeren deel uit te maken van een muziekindustrie die volgens hen op welke manier dan ook bijdraagt aan ongelijkheid, oorlog of onderdrukking. Ze zeggen kritisch te blijven en willen in de toekomst betere keuzes blijven maken. Goldband geeft aan dat zij net als ieder ander fouten maken, maar ook altijd willen leren en verbeteren.
Deze stap van Goldband staat niet op zichzelf. De afgelopen weken hebben meer artiesten zich uitgesproken over de rol van KKR. Artiesten maken zich zorgen over het investeringsbeleid van het bedrijf, dat volgens sommigen betrokken is bij omstreden projecten. KKR zou namelijk investeren in de wapenindustrie, fossiele brandstoffen en Israëlische bedrijven die actief zijn in bezette gebieden. Vooral dat laatste is voor veel artiesten een grens. Het leidde tot veel kritiek en discussies, zowel binnen als buiten de muziekwereld.
Ook andere artiesten trekken zich terug
Goldband is niet de eerste die besluit weg te blijven van het festival. Cabaretier Youp van ’t Hek zegde eerder al af. Ook de bands Claw Boys Claw en Hang Youth besloten hun optredens te annuleren. Daarmee groeit het lijstje van artiesten die zich uitspreken tegen de invloed van KKR op de muziekwereld. Tegelijkertijd zijn er ook nog veel optredens die wel doorgaan. Zo staat Willeke Alberti nog altijd op het programma van Zwarte Cross, en zijn er geen berichten dat zij of haar management overweegt om zich terug te trekken.
KKR en het festivalnetwerk
De reden voor alle ophef is de overname van Superstruct Entertainment, het Britse moederbedrijf achter meerdere grote festivals. KKR nam dit bedrijf vorig jaar over, waarmee ze eigenaar werden van evenementen als Zwarte Cross, Milkshake, Mysteryland en Awakenings. De overname kwam pas recent echt in het nieuws, nadat artiesten zich vragen gingen stellen over de achtergrond van KKR en wat dat betekent voor de festivals waaraan zij verbonden zijn.
Volgens critici investeert KKR in bedrijven die bijdragen aan conflicten of schade aan mens en milieu. Dat botst met de waarden van veel artiesten en festivalorganisaties, die juist inzetten op duurzaamheid, inclusiviteit en maatschappelijke betrokkenheid. Hoewel festivals als Zwarte Cross zelf misschien geen invloed hadden op de overname, moeten zij nu wel omgaan met de gevolgen ervan. Dat zorgt voor moeilijke keuzes, zoals blijkt uit het besluit van Goldband.
Muziek met een boodschap
Wat Goldband duidelijk wil maken, is dat muziek meer is dan alleen optreden. Voor hen is het ook een manier om te spreken over wat belangrijk is. Ze willen hun podium gebruiken om aandacht te vragen voor rechtvaardigheid en menselijkheid. Juist daarom vinden ze dat ze in dit geval niet stil kunnen blijven. Door af te zeggen, willen ze duidelijk maken waar ze voor staan.
De actie van Goldband roept veel reacties op. Sommigen prijzen hun moed en principes, anderen vinden het overdreven of zonde voor de fans. Hoe dan ook laat dit zien dat muziek en maatschappelijke thema’s steeds vaker hand in hand gaan. Artiesten willen zich niet alleen bezighouden met het optreden zelf, maar ook met de wereld eromheen.
Wat de gevolgen zijn voor Zwarte Cross op korte termijn, is nog onduidelijk. Het programma wordt waarschijnlijk aangepast, maar het festival gaat vooralsnog gewoon door. De organisatie heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het besluit van Goldband. Wel laten ze weten dat de veiligheid en beleving van bezoekers voorop blijven staan.
Goldband maakt met hun keuze duidelijk dat ze hun muziek niet los zien van hun idealen. En dat ze, ook als het moeilijk is, durven kiezen voor wat volgens hen juist is. Dat maakt hun besluit niet alleen moedig, maar ook een duidelijk voorbeeld van hoe muziek kan bijdragen aan verandering.
Bron: Shownieuws