Een camper is voor de meeste mensen een seizoensvoertuig. In de zomer trek je eropuit, maar de rest van het jaar staat hij vaak stil. Veel camperaars kiezen ervoor hun voertuig in de wintermaanden te schorsen. Dit betekent dat je bij de RDW aangeeft dat de camper tijdelijk niet op de openbare weg gebruikt wordt. Hierdoor hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar je betaalt wel een schorsingsbedrag. Nu blijkt dat sommige campereigenaren jarenlang te veel hebben betaald.
Jarenlang te hoog schorsingstarief betaald
Het probleem speelt bij campers die tussen 2014 en 2024 geschorst zijn. Gedurende die tien jaar hebben veel campereigenaren per ongeluk het standaard schorsingstarief betaald, terwijl ze eigenlijk in aanmerking kwamen voor het lagere tarief. Dit geldt specifiek voor campers die in voertuigcategorie M1 vallen en een gewicht hebben van meer dan 3.500 kilo.
Al langere tijd waren er klachten van gedupeerden die bezwaar maakten tegen de te hoge kosten. Na onderzoek heeft de RDW erkend dat deze camperaars gelijk hebben. Daarom wordt het teveel betaalde bedrag teruggestort. In totaal gaat het om zo’n 6.700 mensen die geld terugkrijgen. Hoeveel zij precies ontvangen, is niet bekendgemaakt.
Hoe krijg je het geld terug?
Campereigenaren die recht hebben op een terugbetaling, hoeven zelf niets te doen. De RDW stort het bedrag automatisch terug op de rekening die bij hen geregistreerd staat. Dit voorkomt dat mensen zelf actie moeten ondernemen of documenten hoeven in te dienen.
Om herhaling van deze fout te voorkomen, heeft de RDW vanaf 1 januari 2025 een aanpassing doorgevoerd. Vanaf dat moment staat er duidelijk aangegeven dat het standaard schorsingstarief geldt voor deze specifieke campercategorie. Dit voorkomt verdere verwarring en zorgt ervoor dat eigenaren niet opnieuw te veel betalen.
Wil je controleren of jouw camper onder deze regeling valt? Dan kun je de informatie vinden op de officiële website van de RDW.
Bron: TopGear