Trending

Geen bruine eieren meer: wat maakt een wit eitje anders?

Bij het ontbijt zijn we gewend aan een bruin eitje naast ons bord. Echter, deze gewoonte gaat veranderen nu supermarkten besluiten alleen nog witte eieren te verkopen onder hun huismerken. Dit markeert het einde van een tijdperk waarin bruine eieren dominant waren in de schappen.

White and beige eggs on tray

Waarom de overstap naar witte eieren?

De reden voor deze verandering ligt in de kosteneffectiviteit en duurzaamheid van de productie van witte eieren. Lidl was de pionier in deze beweging en nu volgt ook Albert Heijn. Witte eieren zijn goedkoper om te produceren omdat de kippen die deze eieren leggen, minder voer nodig hebben, wat de kosten met ongeveer 9% verlaagt.

Daarnaast zijn witte eieren ook milieuvriendelijker. De kippen die witte eieren leggen, produceren meer eieren en doen dit over een langere periode. Hierdoor hoeven boeren minder vaak nieuwe kippen aan te schaffen, wat leidt tot een duurzamere productie.

Misvattingen over het verschil tussen witte en bruine eieren

Er heerst een breed gedragen misverstand dat bruine eieren gezonder, smaakvoller en diervriendelijker zijn dan witte eieren. Sommige mensen denken zelfs dat witte eieren van lagere kwaliteit zijn en uit legbatterijen komen. Deze opvattingen zijn echter niet gebaseerd op feiten. Het enige echte verschil tussen witte en bruine eieren is de kip die het ei legt, wat wordt bepaald door het ras van de kip.

Je kunt het ras van een kip herkennen aan de kleur van haar oorlelletjes: een kip met rode oorlellen legt bruine eieren, terwijl een kip met witte oorlelletjes witte eieren legt. Dit heeft geen effect op de smaak of kwaliteit van het ei.

Prijsverschil tussen witte en bruine eieren

In de supermarkt zie je dat witte eieren vaak goedkoper zijn dan bruine eieren. Bijvoorbeeld, bij Albert Heijn kost een doosje van zes witte vrije-uitloopeieren €1,69, terwijl dezelfde hoeveelheid bruine eieren €4,09 kost. Dit prijsverschil bevestigt de perceptie dat witte eieren goedkoper zijn, maar het is belangrijk om te weten dat de kwaliteit en smaak van het ei hier niet onder lijden. De prijsverschillen reflecteren dus niet noodzakelijkerwijs een verschil in kwaliteit.

Deze transitie in supermarkten naar witte eieren biedt consumenten een goedkoper alternatief zonder in te boeten aan smaak of kwaliteit, terwijl het ook bijdraagt aan duurzamere landbouwpraktijken.

Bron: Womanly