Trending

Gebruik nooit meer openbare WiFi! (dit is waarom)

Op vakantie is het vaak verleidelijk om een openbare WiFi te gebruiken. Even een serie streamen in een hangmat of de route van je hotel naar de boulevard uitstippelen, en je databundel is al op.

Dan lijkt het handig om verbinding te maken met een WiFi-netwerk. Maar daar kun je volgens Cindy Wubben van softwarebedrijf Visma beter drie keer over nadenken.

Gevaar van onbeveiligde netwerken
“Veel openbare WiFi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling”, zegt Wubben.

Hierdoor kunnen cybercriminelen gemakkelijk de gegevens die mensen versturen en ontvangen onderscheppen. Dit betekent dat persoonlijke gegevens gestolen kunnen worden.

Ook netwerken met een wachtwoord, zoals in hotels, bieden vaak schijnveiligheid. Volgens Wubben komt dit omdat deze netwerken geen individuele encryptie voor elke gebruiker toepassen. Dit houdt in dat andere gasten op hetzelfde netwerk mogelijk jouw verkeer kunnen onderscheppen.

Persoonlijke hotspot als oplossing
Maar hoe kun je dan wel veilig online zijn als je op vakantie bent? Volgens Wubben is het beter om 4G of een mobiele hotspot te gebruiken. Een persoonlijke hotspot fungeert als een privé WiFi-schild en biedt een veilige verbinding voor online activiteiten.

Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld je tablet of laptop wilt gebruiken. Je kunt dit apparaat verbinden via je telefoon, maar dit kost wel data.

Dus de volgende keer dat je op vakantie bent en in de verleiding komt om een openbaar WiFi-netwerk te gebruiken, denk dan aan de mogelijke gevaren. Het is beter om veilig te blijven en een persoonlijke hotspot te gebruiken voor je internetverbinding.

Bron: Hartvannederland