In een tijd waarin iedereen constant met elkaar in contact lijkt te staan via social media, zou je denken dat eenzaamheid minder voorkomt. Toch voelt een groot deel van de jongeren zich juist eenzaam. Hoe komt dat? En wat kun je doen om dat gevoel te verminderen? Psycholoog en hypnotherapeut Anne Cox legt uit wat de invloed van social media is en hoe je beter met eenzaamheid kunt omgaan.
De rol van social media
Social media lijkt in eerste instantie een geweldig middel om mensen met dezelfde interesses te verbinden. Je hoeft niet ver te zoeken om iemand te vinden die net als jij van kunst, reizen of een bepaalde sport houdt. Daarnaast geven mensen elkaar online steun door hun ervaringen met bijvoorbeeld mentale gezondheid te delen. Dit kan helpen om negatieve gedachten los te laten en je minder alleen te voelen.
Toch is social media ook een grote oorzaak van eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de jongeren zich eenzaam voelt door hun gebruik van sociale platforms. De reden? Het lijkt alsof iedereen een leuker en spannender leven heeft dan jij. Anderen delen vakantiefoto’s, feestjes en succesverhalen, waardoor je eigen leven misschien minder spectaculair lijkt. Social media kan als een soort muur werken, waarachter je je veilig voelt, maar waar je jezelf ook onzeker maakt.
Psycholoog Anne Cox ziet dit vaak terug in haar praktijk. “Veel jongeren kijken naar Instagram en denken: ‘Waarom heb ik niet zo’n geweldig leven?’ Ze zien perfecte plaatjes en denken dat ze iets verkeerd doen,” zegt ze. Jongeren trekken zich dit snel persoonlijk aan. Ze denken dat ze tekortschieten omdat ze niet die leuke relatie hebben, geen populaire vriendengroep of geen bijzondere reizen maken. “Het is eigenlijk één grote illusie,” benadrukt Cox.
Een pauze van social media kan helpen
Als social media een van de oorzaken van eenzaamheid is, hoe kun je dat gevoel dan verminderen? Volgens Cox is het slim om af en toe een pauze te nemen van je telefoon. “Social media heeft zijn goede kanten, maar het kan ook stress veroorzaken,” legt ze uit. “Probeer eens een paar dagen minder op je telefoon te zitten. Je zult merken dat je minder bezig bent met wat anderen doen en meer met jezelf.”
Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld je telefoon ‘s avonds eerder weg te leggen of meldingen uit te zetten. Ook op scholen waar leerlingen hun telefoons inleveren, blijkt dat de sfeer in de klas gezelliger wordt. “Door minder tijd op je telefoon door te brengen, ben je meer aanwezig in het moment en sta je open voor echte gesprekken,” zegt Cox.
Het belang van echte sociale contacten
Hoewel vergelijken met anderen van alle tijden is, heeft de coronaperiode het sociale leven van jongeren flink veranderd. Cox ziet dat jongeren meer moeite hebben gekregen met het leggen van contacten. “Door de lockdowns zijn veel jongeren minder gewend om op anderen af te stappen,” legt ze uit. Hierdoor kan het lastiger zijn om nieuwe vriendschappen op te bouwen.
Vriendschappen ontstaan vaak vanzelf op school, maar als je eenmaal ouder bent en niet meer in een klaslokaal zit, moet je er zelf wat meer moeite voor doen. Toch hoeft dat niet ingewikkeld te zijn. “Ga een hobby of sport doen waar je anderen kunt ontmoeten. Het vergt misschien wat moed, maar de beloning is groot,” adviseert Cox.
Door jezelf toe te staan om nieuwe dingen te proberen, kun je stap voor stap bouwen aan meer sociale verbinding. “Wees niet bang om op iemand af te stappen,” zegt Cox. “Echte interactie is veel waardevoller dan een like op Instagram.” Dus misschien is het tijd om toch dat danslesje te proberen of met die collega een keer af te spreken buiten werktijd. Het kan zomaar het begin zijn van een mooie vriendschap.
Bron: Metronieuws