Sinds de opruimmethode van Marie Kondo wereldwijd populair werd, weten we allemaal hoe goed het voelt om regelmatig op te ruimen. Vooral je kledingkast kan vaak wel een opruimbeurt gebruiken. Veel mensen hebben kledingstukken die ze nooit of zelden dragen. Maar als je eenmaal besluit om deze uit te zoeken, blijft de vraag: wat doe je ermee? De meeste mensen verkopen hun oude kleding of gooien deze in een kledingcontainer. Maar wist je dat dit niet altijd de beste keuze is? Wat er precies met je oude kleding gebeurt en welke alternatieven er zijn, lees je hieronder.
1. Er is een overschot aan donaties
Door de snelle mode-industrie brengen merken zoals H&M en Primark elk jaar tot wel 24 collecties uit. Dit leidt tot een overdaad aan kleding in winkels en verhoogt de consumptie. Hierdoor is de behoefte aan tweedehands kleding onder mensen met een laag inkomen kleiner dan je misschien denkt. Volgens het Rode Kruis komt slechts 10% van de donaties terecht bij hulporganisaties die de kleding gratis uitdelen aan mensen in nood.
Van de jaarlijkse 100.000 ton gedoneerde kleding is ongeveer de helft geschikt om doorgegeven te worden in kledingbanken. De rest wordt verkocht aan bedrijven die kleding recyclen of hergebruiken, bijvoorbeeld om dekens of schoonmaakdoeken van te maken. De opbrengst wordt vaak gebruikt om sociale projecten te financieren, zoals hulp bij rampen of ouderenzorg.
2. Let op met kledingcontainers
Niet alle kledingcontainers worden beheerd door betrouwbare organisaties. Er zijn ook illegale containers, waarbij de ingezamelde kleding wordt verkocht, soms tegen hoge prijzen in andere landen. Dit kan schadelijk zijn voor de lokale textielmarkten in ontwikkelingslanden. Het Rode Kruis adviseert: “Doneer alleen aan bekende en betrouwbare organisaties die hun naam en adres duidelijk op de container vermelden.”
Tip: Controleer of de container een keurmerk heeft.
3. Doneer direct aan lokale kledingbanken
Om zeker te weten dat je donatie op de juiste plek terechtkomt, kun je contact opnemen met lokale kledingbanken of sociale instellingen. Hier kunnen gezinnen met een laag inkomen kleding goedkoop of zelfs gratis verkrijgen. Vraag van tevoren of er behoefte is aan kleding en of ze ruimte hebben om het op te slaan. Veel kledingbanken hebben beperkte opslagmogelijkheden.
4. Geef kleding online weg
In plaats van kleding te verkopen via platforms zoals Vinted, kun je deze ook gratis weggeven. Dit kost misschien meer tijd dan het in één keer doneren, maar je weet wel wie je kleding ontvangt.
5. Kapotte kleding kan ook hergebruikt worden
Kleding met gaten of beschadigingen hoeft niet bij het afval. Breng stofresten en kapotte kleding naar een milieustraat, zodat ze gerecycled kunnen worden. Ook kun je bij een plaatselijk dierenasiel informeren of zij oude stoffen nodig hebben, bijvoorbeeld als beddengoed voor dieren.
Jouw bijdrage maakt verschil
Het is fijn om te weten dat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn om oude kleding verantwoord te doneren. Met deze tips weet je zeker dat je kleding bij de juiste plekken terechtkomt en draag je bij aan een duurzamere wereld. Veel succes bij je volgende opruimactie!