Cafeïne is wereldwijd de meest gebruikte stof die invloed heeft op de hersenen. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel en zorgt voor meer energie en minder vermoeidheid. Als je lichaam eraan gewend is geraakt, kan plots stoppen met cafeïne leiden tot vervelende ontwenningsverschijnselen. Deze beginnen vaak 12 tot 24 uur na de laatste inname. Dit zijn de 8 meest voorkomende symptomen van stoppen met koffie.
1. Hoofdpijn
Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem bij stoppen met cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat bloedvaten in de hersenen samentrekken, waardoor de bloedtoevoer vermindert. Als je stopt, zetten deze bloedvaten weer uit, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Dit komt door de plotselinge verandering in de bloedtoevoer. Hoewel de hoofdpijn tijdelijk is, kan het vervelend zijn. Het goede nieuws is dat je lichaam zich hier snel aanpast.
2. Vermoeidheid
Veel mensen drinken koffie om wakker te blijven en zich energiek te voelen. Cafeïne blokkeert namelijk een stof in je hersenen die je slaperig maakt. Stoppen met koffie kan daardoor leiden tot extreme vermoeidheid en een gebrek aan energie. Regelmatige koffiedrinkers merken dit effect sterker dan mensen die af en toe koffie drinken.
3. Onrust en angst
Cafeïne verhoogt je hartslag en kan je stresshormonen laten stijgen. Dit maakt sommige mensen alert, maar anderen juist nerveus. Stoppen met cafeïne kan deze gevoelens van onrust verergeren, vooral als je veel koffie met suiker drinkt. Het verminderen van suiker tegelijk met cafeïne kan deze symptomen versterken.
4. Moeite met concentreren
Veel mensen drinken koffie om zich beter te kunnen concentreren. Cafeïne stimuleert stoffen in de hersenen die helpen bij alertheid. Als je stopt, kan het lastig zijn om je ergens op te focussen. Je lichaam moet wennen aan het functioneren zonder cafeïne.
5. Neerslachtigheid
Cafeïne kan je stemming verbeteren en een energieboost geven. Stoppen met koffie kan ervoor zorgen dat je je minder vrolijk voelt. Bij sommige mensen kan dit zelfs lijken op een lichte depressie. Dit effect verdwijnt meestal na een paar dagen.
6. Prikkelbaarheid
Regelmatige koffiedrinkers kunnen chagrijnig worden als ze hun ochtendkopje overslaan. Dit komt doordat cafeïne invloed heeft op je stemming. Als je stopt met koffie, kan dit leiden tot prikkelbaarheid en zelfs boosheid.
7. Beven
Sommige mensen krijgen trillende handen als ze stoppen met cafeïne. Dit symptoom komt minder vaak voor, maar kan optreden bij mensen die heel veel cafeïne consumeren. Als dit langer dan een week duurt, is het verstandig een arts te raadplegen.
8. Weinig energie
Koffie geeft een snelle energieboost. Als je stopt, kan je je uitgeput voelen. Dit komt doordat je lichaam gewend is geraakt aan de energie van cafeïne. Het gebrek aan die energie kan je vermoeid maken.
Hoe verminder je ontwenningsverschijnselen?
Symptomen van stoppen met cafeïne duren meestal twee tot negen dagen. Gelukkig kun je het proces minder zwaar maken met een paar eenvoudige stappen:
- Bouw geleidelijk af: Stop niet in één keer, maar drink steeds minder koffie.
- Drink voldoende water: Dit helpt om hoofdpijn en vermoeidheid te verminderen.
- Zorg voor voldoende slaap: Dit voorkomt dat je je extra moe voelt.
- Gebruik natuurlijke energiebronnen: Ga sporten, eet gezond en verminder stress.
Bron: A Healthy Life