Dieren

Deze tien honden zijn het slimst in de wereld

Het vergelijken van de intelligentie van hondenrassen is een interessante bezigheid. Een hondenpsycholoog heeft een studie gedaan naar hoe slim verschillende hondenrassen zijn, vooral gebaseerd op hoe goed ze bevelen zoals ‘zit’ opvolgen.

Hoe meet je de intelligentie van een hond?

Het is een complexe taak om te bepalen hoe slim een hond echt is. Er zijn veel aspecten van intelligentie bij honden, zoals het uitvoeren van taken, het opvolgen van bevelen of hoe ze sociaal gedragen. De uitdaging in het beoordelen van hondenintelligentie was zo groot dat Yale University in 2013 zelfs een speciaal centrum heeft opgericht, het Canine Cognition Center, om dit nader te onderzoeken.

Een manier om hondenintelligentie redelijk goed te meten, is door te kijken hoe goed ze gehoorzamen. Hondenpsycholoog Stanley Coren heeft hierover een boek geschreven, ‘The Intelligence of Dogs’. Hij maakte een lijst van hondenrassen gerangschikt naar gehoorzaamheid, na gesprekken met 199 hondentrainers. Hoewel trainers over het algemeen het eens waren met zijn bevindingen, benadrukt Coren dat individuele honden kunnen verschillen en getraind kunnen worden om beter te luisteren.

De slimste hondenrassen volgens onderzoek

Coren verdeelde de honden in zes groepen, gebaseerd op hoe snel ze een commando leerden en hoe vaak ze dit opvolgden. Hierbij werden de slimste honden in groep 1 geplaatst en de minst slimme in groep 6.

De intelligentste honden

Deze honden begrepen een commando meestal binnen vijf pogingen en volgden het meer dan 95% van de tijd. In deze groep vallen rassen zoals:

1. Bordercollie
2. Poedel
3. Duitse herder
4. Golden retriever
5. Dobermann
6. Shetland sheepdog
7. Labrador
8. Continentale dwergspaniël
9. Rottweiler
10. Australische veedrijvershond
De bordercollie staat bekend als de slimste hond, vooral door zijn geschiedenis als schapenhoeder, wat zorgt voor een beschermend karakter, veel energie en een sterke werklust.

De minst slimme hondenrassen

Deze honden hadden minstens 100 pogingen nodig om een commando te begrijpen en volgden het slechts ongeveer 30% van de tijd. Tot deze groep behoren rassen als:

10. Shih tzu
9. Basset hound
8. Mastiff
7. Beagle
6. Pekinees
5. Bloedhond
4. Barzoi
3. Chow chow
2. Engelse buldog
1. Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond wordt gezien als het minst intelligente ras in deze studie. Maar het is belangrijk te onthouden dat deze lijst niet alleszeggend is. Sommige onderzoekers vinden de Afghaanse windhond relatief slim, maar zijn zelfstandige karakter kan ervoor zorgen dat hij niet altijd zin heeft om te gehoorzamen.

Bron: libelle.nl