Trending

Dit onthult jouw lichaamsvorm over jouw hormonen!

De vorm van je lichaam en waar je vet opslaat zeggen veel over je gezondheid, voeding en hormonen. Er zijn vier lichaamstypes die elk iets anders vertellen over je stofwisseling en hormoonbalans.

De vier lichaamstypes uitgelegd

Elk lichaamstype reageert anders op stress, voeding en hormonen:

1. Het Cortisol-type
Mensen met dit type slaan vooral vet op rond de buik. Dit wordt ook wel het ‘appeltype’ genoemd. Cortisol, het stresshormoon, speelt hier een grote rol. Te veel cortisol kan leiden tot buikvet, stressgevoelens, hoge bloeddruk en hoofdpijn.

De hedendaagse drukke levensstijl verhoogt vaak het cortisolniveau. Dit type heeft meestal trek in cafeïne, chocolade en zoute snacks. Om het cortisolniveau te beheersen, wordt aangeraden meer eiwitten en goed zout, zoals Keltisch zeezout, te consumeren.

2. Het Insuline-type
Dit type kenmerkt zich door vetopslag rond de taille en love handles. De oorzaak is vaak een hoge inname van suikers en koolhydraten, en stress die de bloedsuikerspiegel verhoogt. Hierdoor produceert het lichaam meer insuline.

Mensen met dit type hebben vaak een zoetbehoefte. Het is belangrijk om suikerinname te verminderen en meer eiwitten te eten, die helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Kaneel kan ook helpen de behoefte aan zoetigheid te verminderen.

3. Het Oestrogeen-type
Dit type, vaak peervormig, slaat vet op de dijen en heupen op. Het kan wijzen op oestrogeendominantie, wat vaak voorkomt bij vrouwen. Symptomen zijn cellulitis, stemmingswisselingen, vocht vasthouden, hoofdpijn en PMS.

Oestrogeendominantie kan veroorzaakt worden door slechte voeding en chemische stoffen uit de omgeving. Het is aan te raden alcohol te beperken en meer kruisbloemige groenten te eten zoals broccoli en spruitjes.

4. Het Schildklier-type
Dit type heeft een gelijkmatige vetverdeling over het hele lichaam. Kenmerken zijn overgewicht, weinig energie, het vaak koud hebben en constipatie. Mensen met dit type hebben vaak een trage schildklier.

Ze moeten oppassen met gluten en rauwe koolsoorten en zorgen voor voldoende jodium uit zeegroente en selenium uit bijvoorbeeld paranoten.

Persoonlijke gezondheidsstrategieën

Hoewel veel mensen kenmerken van meerdere types kunnen hebben, biedt het identificeren van je dominante lichaamstype inzicht in hoe je jouw voeding en levensstijl kunt aanpassen voor betere gezondheid en welzijn.

Bron: Holistik