Gemiddeld hebben Nederlanders een financiële buffer van € 152.520. Aan de andere kant hebben inwoners van Portugal de laagste financiële buffer in Europa, met gemiddeld slechts € 880.
Achtergrond van de leidende positie van Nederland
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade, legt uit: “De dominante positie van Nederland gedurende de afgelopen twintig jaar is met name te danken aan het sterke pensioenstelsel.” Hij vervolgt: “Als we de laatste tien jaar bekijken, zien we echter een duidelijke afname. Pensioenfondsen hebben kortingen moeten doorvoeren en de inflatie van de laatste jaren heeft de financiële reserves van Nederlanders bovengemiddeld hard geraakt.”
Groeiende financiële buffer
Volgens Allianz Trade ontstaat de financiële buffer voornamelijk op twee manieren: door rendementen, zoals rente, of door nieuw geld opzij te zetten. “Nederland en Finland blinken uit in de eerste categorie. Duitsland en Oostenrijk zijn vooral bedreven in extra sparen. Op lange termijn levert beleggen veel meer op, maar hierbij loop je ook meer risico op hevige schommelingen, zoals bijvoorbeeld in 2022. Als daarbij nog eens een inflatie van 10% komt kijken, kan het snel bergafwaarts gaan,” licht Johan Geeroms toe.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het genoemde bedrag het gemiddelde vertegenwoordigt van alle Nederlanders en niet de modus, wat het meest voorkomende bedrag is. Het gemiddelde wordt beïnvloed door zowel extreem hoge als extreem lage uitschieters. De specifieke waarde van de modus van de financiële buffer is niet bekendgemaakt.
Bron: Margriet