Op 1 mei is het elk jaar de Dag van de Arbeid. In Nederland werken we op deze dag gewoon door. Dat lijkt logisch, want het heet immers de Dag van de Arbeid. Toch is het opvallend, want in veel landen om ons heen is 1 mei juist een officiële vrije dag. Zeker nu de zon lekker schijnt, vragen veel mensen zich af: waarom wij niet?
Wat is de Dag van de Arbeid?
De Dag van de Arbeid is een internationale feestdag die al in de 19e eeuw is ontstaan. Werknemers in Europa en de Verenigde Staten kwamen toen in actie om betere werkomstandigheden af te dwingen. Vooral de eis voor een achturige werkdag stond centraal.
In de Verenigde Staten zorgden demonstraties ervoor dat sommige sectoren meteen kortere werkdagen kregen. In andere landen duurde het wat langer. Na de eerste protesten werd besloten om de Dag van de Arbeid ieder jaar te vieren. Op deze dag staan de rechten en belangen van werknemers centraal.
Waarom wij geen vrij zijn op 1 mei
In België en Duitsland krijgen mensen op 1 mei wél vrij, maar in Nederland niet. Hoe zit dat precies? Volgens vakbond FNV heeft dat te maken met Koninginnedag. Vroeger vierden wij op 30 april de verjaardag van de koningin. Nederland koos er toen voor om op die dag een vrije dag te geven in plaats van op 1 mei. Daardoor is de Dag van de Arbeid hier nooit echt een vrije dag geworden.
Een leuk feitje: op Caribisch Nederland, zoals Bonaire en Saba, is 1 mei wél een officiële vrije dag. Het idee van een vrije dag onder een palmboom met een kokosnoot klinkt ineens een stuk aantrekkelijker, toch?
Bron: LINDA.