De prijs van boter is dit jaar flink omhooggegaan. Toch hoef je niet zonder dit veelzijdige smeerbare vet te zitten bij het koken en bakken. Door slim in te kopen en boter in te vriezen, kun je jezelf veel geld en moeite besparen. Hoe je dat het beste doet, lees je in dit artikel.
Boter: een onmisbare smaakmaker
Boter wordt in de keuken vaak gebruikt. Of het nu is voor het bakken van koekjes, het binden van sauzen, als smeersel op brood of zelfs in de koffie – boter voegt een heerlijke, nootachtige smaak toe aan veel gerechten. Maar een blik op de prijzen in de supermarkt kan schrikken zijn. Een pakje boter van 250 gram kost tegenwoordig al €2,39 bij de discounter. Dat is tien cent meer dan de hoogste prijs uit augustus 2023. Wil je een taart bakken, dan kan dat aardig in de kosten lopen. Gelukkig kun je boter prima op voorraad kopen als het in de aanbieding is. Om te voorkomen dat je te veel in één keer moet gebruiken, kun je het invriezen. Wist je dat boter uitstekend geschikt is om in te vriezen?
Boter invriezen: zo doe je dat
Boter invriezen is heel eenvoudig. Je kunt een pakje boter direct in de verpakking in de vriezer leggen – meer hoef je niet te doen! Wil je kleinere hoeveelheden invriezen, bijvoorbeeld voor het koken, dan kun je de boter vooraf portioneren. Gebruik hiervoor een ijsblokjesvorm met een deksel. Zo kun je precies de hoeveelheid nemen die je nodig hebt. Bewaar je boter op kamertemperatuur? Dan kun je het maar een paar dagen gebruiken voordat het ranzig wordt. In de koelkast blijft boter meestal enkele weken goed, vaak zelfs langer dan de houdbaarheidsdatum aangeeft. Maar hoe zit het met de houdbaarheid in de vriezer?
Hoelang blijft boter goed in de vriezer?
De houdbaarheid van boter in de vriezer hangt af van het type boter. Hier zijn de richtlijnen: Ongezouten boter: 6 tot 9 maanden. Gezouten boter: Tot 12 maanden. Kruidenboter: Ongeveer 6 maanden. Margarine: Tot 9 maanden. Dankzij het hoge vetgehalte blijven zowel de structuur als de smaak van de boter goed behouden tijdens het invriezen.
Ingevroren boter weer gebruiken
Als je ingevroren boter wilt gebruiken, is het belangrijk om deze rustig te laten ontdooien. Het beste kun je de boter een nachtje in de koelkast leggen. Wil je het sneller ontdooien? Dan kun je korte intervallen van 10 seconden in de magnetron proberen of de boter in een afgesloten zakje in een lauwwarm waterbad leggen. Een handige tip: rasp de bevroren boter met een kaasrasp. Zo ontdooit het sneller en kun je het direct gebruiken.
Slim voorraad inslaan
Nu weet je precies hoe je boter langer kunt bewaren. Als je de volgende keer boter in de aanbieding ziet, sla dan gerust in. Dankzij de vriezer kun je genieten van boter, zonder je zorgen te maken over de houdbaarheid – en zonder teveel te betalen!
Bron: ruhr24.de