Trending

Dit is waarom je zelfs op de heetste nachten onder een deken wil slapen

Het is 3 uur ’s nachts en je ligt te zweten onder je deken. Je weet dat je je beter zou voelen als je die deken opzij zou gooien, maar om de een of andere reden lukt het niet. Waarom willen we zelfs bij tropische hitte onder die deken blijven liggen?

Ons biologische ritme is verbonden met temperatuur. Vlak voordat we in slaap vallen, daalt onze lichaamstemperatuur aanzienlijk. Deze daling zet zich ’s nachts voort. Deze afname in temperatuur bespaart energie die ons lichaam kan gebruiken voor andere functies. Tijdens de winter zorgen dekens ervoor dat onze lichaamstemperatuur niet te laag wordt, omdat dit ons zou wekken.

Slapen met een deken bij tropische hitte

Echter, tijdens de zomer werkt dit mechanisme niet, vooral niet tijdens een hittegolf. Tijdens deze periodes fungeert je deken als een barrière die de warmte van je lichaam vasthoudt. Waardoor je lichaam nog meer moeite heeft om af te koelen. Het natuurlijke proces van temperatuurdaling voordat we in slaap vallen, is een signaal aan onze hersenen dat het tijd is om te rusten. Als ons lichaam warm blijft, interpreteren onze hersenen dit als een teken van activiteit. Zelfs als we erin slagen om tijdens een hittegolf in slaap te vallen, is de kans groot dat we binnen korte tijd weer wakker worden, omdat ons lichaam hard moet werken om af te koelen.

Slaaproutine en kalmering

Slapen met dekens heeft ook een kalmerend effect. Tijdens de REM-slaap daalt het serotoninegehalte. Serotonine is het ‘gelukshormoon’ dat ons kalm en tevreden laat voelen. Dekens helpen dit serotonineniveau op peil te houden. Het gewicht van de deken op ons lichaam lijkt een soort stimulatie te geven die de aanmaak van serotonine bevordert.

Met of zonder deken slapen?

Wat is dan de beste optie: met of zonder deken slapen? Slaapexpert Chelsie Rohrscheib geeft aan dat het mogelijk is om met een deken te slapen, maar dat je kleine aanpassingen kunt doen om beter in slaap te vallen:

  • Neem een warme douche: Een warme douche zorgt ervoor dat je lichaam snel afkoelt, wat het signaal is om in slaap te vallen.
  • Geleidelijk overgaan op een dunner deken: Als het moeilijk is om direct van een dikke deken naar een dun laken over te schakelen, kun je beginnen met een dunne tussenlaag. Dit helpt je hersenen te wennen aan het nieuwe gewicht.
  • Investeer in verkoelende opties: Verkoelende dekens of kussens kunnen je lichaam helpen de paar graden af te koelen die nodig zijn om in slaap te vallen.
  • Houd je voeten buiten de deken: Je voeten reguleren grotendeels de temperatuur van je lichaam. Als je voeten koel zijn, is de kans groot dat jij dat ook bent. Houd ze dus buiten de deken.

Hoewel het met hitte verleidelijk kan zijn om zonder deken te slapen, kunnen dekens nog steeds bijdragen aan een rustgevende slaap door hun kalmerende en temperatuurregulerende effecten.

Bron: Margriet