Opmerkelijk

Dit is waarom je nooit moet douchen bij onweer!

We weten al dat schuilen onder een boom of fietsen over een open vlakte bij onweer geen goed idee is. Maar er zijn nog meer activiteiten die je beter kunt vermijden als het bliksemt, blijkbaar is douchen daar dus een van…

Douchen met onweer

Vermijd wateractiviteiten, zoals douchen, binnenshuis

Volgens een expert van de Amerikaanse National Weather Service moet je tijdens een onweersbui uit de buurt blijven van alles dat elektriciteit kan geleiden. Dit geldt niet alleen voor elektrische draden maar ook voor waterleidingen.

Water kan namelijk ook elektriciteit geleiden, wat veel mensen niet weten. Daarom kun je beter niet douchen, je handen wassen of afwassen tijdens het onweer. Het is veiliger om deze activiteiten uit te stellen tot na de bui.

Veilig onderdak zoeken

Het is algemeen bekend dat je beter niet kunt zwemmen of op open velden kunt zijn tijdens onweer. Het beste is om binnen te blijven tot minstens een half uur na de laatste donderklap, zoals de brandweer adviseert. Als je binnen blijft, doe dat dan in een gebouw of in een auto met een hard dak.

Douchen met onweer

Als je toch buiten bent en geen beschutting kunt vinden, hurk dan neer met je voeten tegen elkaar op de laagst mogelijke plek. Ga niet plat op de grond liggen, want je wilt zo min mogelijk contact maken met de grond die elektriciteit kan geleiden.

Het Rode Kruis raadt af om in de buurt van bomen te staan, omdat deze bliksem kunnen aantrekken. Bomen kunnen gevaarlijk zijn omdat afgebroken takken ver kunnen vliegen.

Wees voorzichtig bij ramen en met elektronica

Als er onweer in de buurt is, blijf dan weg van ramen. Blikseminslag kan ervoor zorgen dat ramen breken, wat gevaarlijk is. Ook kan het felle licht van de bliksem slecht zijn voor je ogen. Daarnaast is het een goed idee om elektrische apparaten te ontkoppelen door de stekkers uit het stopcontact te halen.

Dit voorkomt schade aan je apparatuur bij blikseminslag. Gebruik ook geen telefoon die aan het opladen is. Wanneer de onweersbui voorbij is, kun je de stekkers weer in het stopcontact steken.

Bron: Good Housekeeping