Elk jaar van juni tot en met september is het tijd voor haring. Veel Nederlanders genieten van dit visje, vaak met uitjes, als tussendoortje. Maar hoe gezond is haring eigenlijk? Dit zeggen de experts.
Verschillende soorten haring
We kennen haring in verschillende vormen: Hollandse Nieuwe, maatjesharing, gerookte haring en rolmops. Het verschil zit in het vetpercentage van de vis, vertelt Remke Nehrstede van het Nederlands Visbureau in een interview met het AD. Om Hollandse Nieuwe te mogen heten, moet haring minimaal 16 procent vet bevatten.
“Na 30 september mag je de naam Hollandse Nieuwe niet meer gebruiken. Vanaf dat moment heet dezelfde haring maatjesharing,” legt Nehrstede uit. Haring die niet als Hollandse Nieuwe wordt verkocht, wordt vaak verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt ingevroren en geëxporteerd.
Een haring wordt vet door veel plankton te eten, weet levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. “Hoe warmer het voorjaar, hoe sneller de haring op vet komt. Halverwege juni moet hij zijn vetgehalte al bereikt hebben.”
Is haring echt gezond?
Volgens het Visbureau is volvette haring een echte bron van omega 3. Dit helpt bij het gezond houden van de hersenen en kan hart- en vaatziekten voorkomen.
“Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren,” zegt Velzeboer. “Deze onverzadigde vetzuren zijn erg gezond. Vroeger zei men al: haring in het land, dokters aan de kant. Dat was het begin van een gezonder leven. Maar een kilo haring per dag eten is natuurlijk overdreven.”
“Het enige nadeel van haring is het zoutgehalte,” vindt Velzeboer. “Dit ligt boven de 2 procent. Mensen met een hoge bloeddruk moeten daarom oppassen met het eten van haring.”
De beste haring eet je volgens Velzeboer ‘vers van het mes’. “Haring is gevoelig voor oxidatie, waardoor hij ranzig kan worden. Je proeft dat meteen. Laat een haring nooit in de zon liggen en koop hem bij voorkeur vers van de haringboer. Vacuüm verpakken kan ook een oplossing zijn.”
Mag je haring eten tijdens de zwangerschap?
“Haring is een gefermenteerde vis,” legt Velzeboer uit. “Bij het kaken worden de darmen in één beweging verwijderd, maar de alvleesklier blijft achterin zitten. Deze zorgt voor malsheid van de vis. Door de zoute bereiding krijgen bederfbacteriën geen kans. Wel moet de haring minimaal 48 uur bij -40 graden Celsius worden ingevroren om de haringworm te doden.”
“Een andere reden waarom je haring kunt eten tijdens de zwangerschap is dat het een jonge vis is,” vervolgt Velzeboer. “Er zitten geen zware metalen in, omdat die geen tijd hebben gehad zich op te stapelen, in tegenstelling tot oudere vissen.”
Volgens het Voedingscentrum zijn zware metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin schadelijk voor de gezondheid. Deze metalen kunnen via voedsel in je lichaam terechtkomen.
Pas op voor listeria
Het Voedingscentrum waarschuwt ook voor listeria. ‘Voordat de haring bij de kraam of winkel ligt, ondergaat hij verschillende bewerkingen. De vis wordt een beetje gaar en ingevroren, waardoor schadelijke bacteriën minder actief worden en deels sterven. Maar bij het pekelen en invriezen van vis worden niet álle schadelijke bacteriën gedood,’ aldus de organisatie.
In het haringseizoen genieten veel Nederlanders van dit visje, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je veilig genieten van deze Nederlandse lekkernij.
Bron: AD