Wanneer je een eitje kookt of soep maakt, denk je vast niet na over de gevolgen. Toch kan koken op gas schadelijk zijn voor je gezondheid. Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat het kan leiden tot vroegtijdig overlijden.
Meer dan 100 miljoen mensen in de EU koken nog op gas. In Nederland gebruikt 65 procent van de huishoudens een gasfornuis. De roep om “van het gas af” te gaan wordt steeds luider. Tot nu toe leek dat vooral gericht op het milieu. Maar gezondheid blijkt nu ook een grote reden.
Waarom koken op gas ongezond kan zijn
Bij het gebruik van gasfornuizen komen schadelijke stoffen vrij. Een belangrijke boosdoener is stikstofdioxide (NO2), die vrijkomt bij de verbranding van gas. Deze stof is schadelijk voor de luchtkwaliteit. Naast NO2 spelen ook andere stoffen in de lucht, slechte ventilatie, en lang koken een rol.
Er zijn al langere tijd zorgen over koken op gas. Eerdere rapporten wezen erop dat kinderen mogelijk astmasymptomen krijgen door deze schadelijke stoffen. In 2022 zouden meer dan 70.000 kinderen symptomen hebben ontwikkeld. Ook zijn er aanwijzingen dat deze stoffen een negatieve invloed kunnen hebben op de hersenontwikkeling van kinderen.
In 2023 meldde onderzoeksorganisatie TNO dat koken op gas vaak slechter is voor de luchtkwaliteit dan koken op elektriciteit. TNO onderzocht 247 huishoudens in verschillende landen en vond dat gas vaak de limieten voor stikstofdioxide van de EU en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschrijdt. Een kwart van de huizen met een gasfornuis voldeed niet aan de EU-normen. Bij de WHO-normen lag de helft erboven.
Veilig koken: wat kun je doen?
TNO adviseert om over te stappen op elektrisch koken. Een inductieplaat is niet alleen zuiniger, maar ook beter voor de lucht en je portemonnee. Daarnaast benadrukt TNO het belang van een goede afzuigkap. Die worden vaak niet of te laat aangezet, of staan te laag. Automatische afzuigkappen zouden volgens TNO helpen. Ook een raam openzetten kan helpen om schadelijke stoffen af te voeren.
Onderzoek naar vroegtijdig overlijden door gasfornuizen
Wetenschappers van de Jaume I Universiteit in Spanje schatten dat elk jaar meer dan 1300 Nederlanders vroegtijdig overlijden door koken op gas. Dit komt neer op een gemiddelde van 2,6 jaar korter leven. Nederlanders worden gemiddeld ruim 81 jaar, maar deze groep verliest dus jaren aan hun levensverwachting door het koken op gas.
De onderzoekers keken naar de impact van koken op gas in veertien EU-landen en Groot-Brittannië. In totaal schatten zij dat bijna 40.000 mensen voortijdig overlijden door koken op gas. Vooral in Polen en Roemenië is het aantal vroegtijdige sterfgevallen hoog, met rond de 6000 mensen. Italië heeft bijna 13.000 gevallen per jaar. In Zweden en Finland zijn dat er enkele, en in Duitsland gaat het om ruim 400 sterfgevallen per jaar.
Bron: Metronieuws