De nieuwe verhoging van het minimumloon is bekendgemaakt door minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken. Per 1 juli 2025 stijgt het minimumloon met 2,5 procent. Deze wijziging heeft directe gevolgen voor iedereen die op basis van het minimumloon werkt. Het lijkt misschien een klein percentage, maar op maandbasis kan dit je inkomen toch behoorlijk beïnvloeden.
Zeker als je afhankelijk bent van elke euro die je verdient, is het belangrijk te weten waar je recht op hebt en hoeveel je erbij krijgt. Als werknemer van 21 jaar of ouder heb je recht op een wettelijk vastgesteld minimumloon. Dat betekent dat je werkgever je minimaal dit bedrag moet betalen, ongeacht de sector waarin je werkt.
Heb je een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of individueel contract waarin een hoger loon staat, dan geldt dat hogere bedrag als minimum voor jou. Minder dan het wettelijke minimumloon mag je nooit verdienen. Deze regel is bedoeld om werknemers te beschermen tegen onderbetaling.
Nieuwe bedragen vanaf 1 juli 2025: zo ziet jouw loon eruit
Het minimumloon wordt elk halfjaar opnieuw vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van de cao-lonen. Volgens het Centraal Planbureau stijgen deze in 2025 met gemiddeld 4,6 procent.
Op basis daarvan is besloten dat het bruto minimumuurloon per 1 juli wordt verhoogd naar 14,40 euro. Voor een fulltime werkweek betekent dit dat je uitkomt op een maandloon van 2245 euro bruto. Werk je dus fulltime tegen minimumloon, dan kun je rekenen op een loonsverhoging van zo’n 54 euro bruto per maand.
Niet voor iedereen geldt hetzelfde minimumloonbedrag
De genoemde bedragen zijn alleen van toepassing op werknemers van 21 jaar of ouder. Ben je jonger, dan gelden er andere tarieven. Voor een 20-jarige ligt het uurloon vanaf 1 juli op 11,52 euro. Ben je 18, dan krijg je 7,20 euro per uur.
Voor 15-jarigen komt het uurloon uit op 4,32 euro. Sinds 2024 is het wettelijk verplicht om een minimum-uurloon te betalen. Daarmee zijn vaste minimum maand-, week- of daglonen afgeschaft. Je loon hangt dus af van het aantal uren dat je daadwerkelijk werkt, ook wel je arbeidsduur genoemd.
Waar je arbeidsduur uit bestaat en waarom die steeds verandert
Je arbeidsduur wordt niet alleen bepaald door het aantal uren dat je daadwerkelijk gewerkt hebt. Ook uren waarop je verlof hebt opgenomen, of ziek bent geweest en recht had op doorbetaling, tellen mee.
Dit totaal vormt de basis voor je loon. Omdat het aantal werkdagen per maand verschilt, is je arbeidsduur ook niet elke maand hetzelfde. Hierdoor kan je loon enigszins variëren, ook als je hetzelfde aantal uren werkt in een andere maand.
Wat vind jij van deze aanpassing van het minimumloon? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.