Als je dit leest en denkt: “Waar heeft hij het over? Ik ruik niets onaangenaams,” dan heb je waarschijnlijk het geluk om een genetische aanleg te hebben waardoor je de penetrante geur niet kunt waarnemen, zo hebben wetenschappers ontdekt. In een onderzoek werden bijna 7000 mensen gevraagd om asperges te eten en de volgende dag de geur van hun urine te beoordelen. Was de geur onaangenaam of niet?
Ongeveer 60 procent van de deelnemers gaf aan dat ze niets of bijna niets konden ruiken. Er bestaat echter ook een andere mogelijkheid: je urine ruikt gewoon niet sterk na het eten van asperges. Eerdere onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat niet iedereen stinkende urine produceert na het eten van asperges. Het kan dus heel goed zijn dat iemand in staat is om de geur van asperges waar te nemen, maar zelf geen stinkende urine produceert. Deze mensen hebben geluk gehad.
Asperges zijn een heerlijke groente boordevol gezondheidsvoordelen, maar de zwavelverbindingen die ze bevatten, kunnen leiden tot een onaangename geur van urine bij veel mensen. De stank wordt veroorzaakt door de uitscheiding van zwavel, met name de zwavelverbinding genaamd ‘methylmercaptan’. Niet iedereen kan deze geur waarnemen, en sommige mensen produceren simpelweg geen stinkende urine na het eten van asperges. Dus als je je afvraagt waarom je urine zo sterk ruikt na het eten van deze heerlijke groente, dan is het allemaal te wijten aan zwavel en genetische factoren.