Als starter op de woningmarkt krijg je het niet gemakkelijk. De huizenprijzen blijven stijgen en zonder financiële steun van familie wordt het voor velen een uitdaging om een eigen woning te kopen. Toch willen veel mensen liever kopen dan huren, ondanks de hoge kosten.
Volgend jaar stijgt het modale inkomen enigszins, maar wat betekent dit voor jouw maximale hypotheek? We duiken in de cijfers en zetten de verwachtingen voor 2025 op een rij.
Modaal salaris in 2025
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het modale salaris in 2025 46.500 euro bruto per jaar zal bedragen, inclusief vakantiegeld. Dit jaar lag dat bedrag nog op 44.000 euro.
Voor starters is dit een bescheiden stijging, maar de vraag blijft hoeveel je hiervan uiteindelijk kunt benutten bij de aankoop van een huis. Want naast inkomen is ook eigen spaargeld vaak noodzakelijk om een huis te financieren. Eerder hebben we al besproken welke buffer ideaal is om een financieel gezonde start te maken op de woningmarkt.
Maximale hypotheek voor een alleenverdiener
In september bedroeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland 473.000 euro, en experts verwachten dat deze trend zich voortzet. Een bedrag dat voor de meeste starters onmogelijk zelf te betalen is, en dus moet er een beroep worden gedaan op een hypotheek.
Voor een alleenstaande met een modaal inkomen van 46.500 euro bruto in 2025 komt de maximale hypotheek, volgens de rekentool van Independer, uit op 218.952 euro. Dit is gebaseerd op een rentevaste periode van tien jaar bij een rente van 3,37 procent en zonder extra schulden. Deze hypotheek is aanzienlijk lager dan de gemiddelde huizenprijs.
Wanneer je kiest voor een langere rentevaste periode van vijftien jaar, stijgt het bedrag licht. Je kunt dan maximaal 222.760 euro lenen. Maar zelfs met deze lichte verhoging blijft het een grote uitdaging om een huis te kopen zonder een tweede inkomen of extra eigen geld in te brengen.
Hypotheekmogelijkheden met 2x modaal
Voor tweeverdieners die beiden een modaal inkomen hebben, wordt het plaatje iets rooskleuriger. Samen kom je dan uit op een gezamenlijk inkomen van 93.000 euro per jaar. Met deze inkomsten is de maximale hypotheek bij een rentevaste periode van tien jaar en een rente van 3,82 procent 448.613 euro.
Als de rentevaste periode naar vijftien jaar wordt aangepast, loopt het bedrag op tot 454.801 euro. Dit brengt een koophuis wel dichterbij, maar blijft nog steeds onder het gemiddelde bedrag van een woning in Nederland.
Hypotheekmogelijkheden
Let op dat de genoemde bedragen in dit artikel indicatief zijn en gebaseerd op een rekentool. De uiteindelijke hypotheek die je kunt afsluiten, hangt af van meerdere factoren, zoals de rentestand op het moment van afsluiten, eventuele schulden en specifieke eisen van banken. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur om te zien welke mogelijkheden er specifiek voor jou zijn.