De meeste mensen denken liever niet na over hun eigen overlijden. Toch is het een onvermijdelijk onderwerp. Terwijl veel mensen wel regelen wat er met hun geld en bezittingen gebeurt, blijft hun digitale nalatenschap vaak onbehandeld.
Elke twee minuten overlijdt er een Facebook-gebruiker. In veel gevallen zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor het beheren van de digitale erfenis. Maar omdat weinig mensen hun wachtwoorden delen met familieleden, kan dit een lastige taak zijn. Het is daarom goed om te weten hoe verschillende sociale media omgaan met accounts van overleden gebruikers.
Hoe weten sociale media dat iemand is overleden?
Sociale media komen meestal niet uit zichzelf te weten dat een gebruiker is overleden. Zonder actie van nabestaanden blijven automatische meldingen, zoals verjaardagsherinneringen en herinneringen aan gedeelde momenten, doorgaan. Dit kan pijnlijk zijn voor vrienden en familie.
Om deze situaties te voorkomen, kun je zelf maatregelen nemen. Dit voorkomt niet alleen ongemakkelijke situaties, maar bespaart nabestaanden ook de moeite en eventuele kosten van digitale nalatenschapsdiensten.
Wat gebeurt er per platform?
Bij Twitter kan een account na overlijden alleen volledig worden verwijderd. Nabestaanden of een gemachtigde moeten een kopie van de overlijdensakte en een identiteitsbewijs van de overledene indienen. Na controle wordt het account gedeactiveerd, maar eerder geplaatste berichten blijven zichtbaar. Twitter verstrekt nooit inloggegevens, zelfs niet als hier vooraf toestemming voor is gegeven.
Facebook biedt twee opties: het verwijderen van het account of het omzetten naar een herdenkingsstatus. Een herdenkingsaccount blijft bestaan en geeft aan dat de persoon is overleden. Om dit te regelen, moeten nabestaanden een overlijdensakte opsturen via een formulier in het helpcentrum van Facebook.
Omdat Instagram onderdeel is van Facebook, gelden hier vergelijkbare regels. Ook niet-nabestaanden kunnen een melding maken van het overlijden. Dit kan door een link naar een overlijdensbericht of nieuwsartikel te sturen. Het profiel kan dan worden omgezet naar een herdenkingsstatus of worden verwijderd. Een volledige verwijdering kan alleen worden aangevraagd door familie met officiële documenten zoals een overlijdensakte of een erfrechtverklaring.
Bij Facebook is een herdenkingsstatus duidelijk zichtbaar, maar bij Instagram niet. Hier blijven de berichten en reacties zichtbaar alsof het account nog steeds actief is. Instagram probeert echter te voorkomen dat nabestaanden ongemakkelijk worden geconfronteerd met meldingen over het profiel.
YouTube (Google-account)
Omdat YouTube gekoppeld is aan een Google-account, moet dit via Google zelf worden geregeld. In de instellingen kan vooraf worden aangegeven wat er met het account moet gebeuren na overlijden. Je kunt instellen dat een vertrouwenspersoon na een bepaalde periode van inactiviteit toegang krijgt tot het account of dat het volledig wordt verwijderd. Je bepaalt zelf wat er in de melding aan deze persoon staat.
Snapchat
Snapchat biedt alleen de mogelijkheid om het account volledig te verwijderen. Dit kan op verzoek van nabestaanden, die hiervoor een overlijdensakte moeten opsturen. Wie wil dat een ander toegang krijgt tot het account na overlijden, moet de inloggegevens bij leven doorgeven.
TikTok
TikTok heeft geen duidelijke regels voor het beheren van accounts van overleden gebruikers. Nabestaanden kunnen een account alleen verwijderen als ze de inloggegevens hebben. Zonder wachtwoord of gebruikersnaam kunnen ze geen wijzigingen doorvoeren.
Pinterest verwijdert accounts op verzoek van nabestaanden na het ontvangen van een overlijdensakte. Net als bij veel andere platforms worden inloggegevens niet verstrekt, ongeacht de relatie met de overledene.
Bij WhatsApp is verwijderen de enige optie. Zodra een account is verwijderd, verdwijnt de persoon uit alle groepschats en is er geen toegang meer tot de berichten.
Als een WhatsApp-account 120 dagen inactief blijft, wordt het automatisch verwijderd. Zonder nieuwe aanmelding binnen deze periode gaan alle gegevens definitief verloren.
E-mailaccounts
Om een e-mailaccount te verwijderen, hebben nabestaanden meestal een erfrechtverklaring nodig en soms een overlijdensakte. Omdat dit per aanbieder verschilt, moeten nabestaanden contact opnemen met de e-mailprovider om te achterhalen welke documenten nodig zijn. Zo kunnen ze toegang krijgen tot het account en het verwijderen.
Google biedt een speciale functie om de digitale nalatenschap te regelen: de ‘Inactiviteitsbeheerder’. Hierin kun je aangeven wat er met je gegevens moet gebeuren als je langere tijd niet inlogt. Je kunt kiezen om een bericht achter te laten voor een vertrouwenspersoon en belangrijke gegevens te delen, of je kunt ervoor kiezen om je account automatisch te laten verwijderen na een bepaalde periode.
Zorg op tijd voor je digitale nalatenschap
Digitale nalatenschap wordt steeds belangrijker. Vaak hebben zelfs naaste familieleden geen toegang tot online accounts en kunnen ze deze alleen laten verwijderen. Daarom is het verstandig om bij leven al na te denken over wat er met je accounts moet gebeuren. Dit kan door je wachtwoorden veilig op te slaan of een vertrouwenspersoon toegang te geven tot je digitale gegevens.
Bron: Geniale Tricks