Zodra je spinnenwebben verwijdert, lijken ze meteen weer terug te komen. Maar wat als je ze gewoon laat zitten? Lees hier wat er gebeurt als je spinnenwebben niet meer opruimt en of dat echt een probleem is.
Zijn spinnenwebben echt een teken van slechte hygiëne?
Veel mensen denken dat spinnenwebben in huis betekenen dat er niet goed wordt schoongemaakt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wist je dat spinnen vaak maar twee uur nodig hebben om een nieuw web te maken? Zelfs als je net hebt gepoetst, kunnen er de volgende dag alweer nieuwe webben in de hoeken hangen.
Het kan frustrerend zijn om dezelfde plekken meerdere keren per week schoon te maken. Daarom besluiten sommigen om de webben maar te laten zitten. Maar wat gebeurt er als je spinnenwebben helemaal niet meer opruimt?
Spinnenwebben zijn niet alleen vervelend; ze kunnen ook nuttig zijn. De webben vangen namelijk allerlei kleine insecten, zoals muggen, fruitvliegjes en andere plaagdieren. Dit kan je zelfs helpen om minder last te hebben van ongedierte in huis.
Bovendien hoef je niet bang te zijn dat spinnen je hele huis in webben zullen bedekken. Volgens Silvia Teich, woordvoerder van de Duitse natuurbeschermingsorganisatie NABU, hangt het aantal spinnen en webben in je huis af van je woonomstandigheden. Spinnen gedijen vooral in ruimtes met veel voedsel, zoals vliegen en ander organisch afval.
Als je huis goed geventileerd is en je geen etensresten laat slingeren, hebben spinnen weinig te eten. In dat geval zullen ze niet in grote aantallen aanwezig zijn. In rommelige, slecht schoongemaakte ruimtes kan dat echter anders zijn. Daar kunnen spinnen en webben zich makkelijker ophopen.
Wanneer moet je spinnenwebben wél verwijderen?
In principe zijn spinnenwebben niet schadelijk, maar er zijn situaties waarin je ze beter kunt verwijderen. Spinnenwebben vangen niet alleen insecten, maar ook stof, vuil en schimmelsporen. Hoewel dit meestal geen problemen veroorzaakt, is het wel slim om webben rond lampen weg te halen. Spinnen gebruiken vaak rustige plekken voor hun webben, maar soms belanden ze toch op onhandige plekken, zoals bij lampen.
Moderne LED-lampen worden niet zo heet als oude gloeilampen, maar kunnen toch een beetje warmte afgeven. Hierdoor kunnen spinnenwebben bij lampen warm worden en in extreme gevallen brand veroorzaken. Het is daarom belangrijk om regelmatig spinnenwebben en stof rond lampen te verwijderen.
Conclusie: als je een spinnenweb in een hoek laat zitten, is dat meestal geen probleem. Maar zorg ervoor dat lampen en andere gevoelige plekken vrij blijven van webben en stof. Zo houd je je huis veilig en schoon.
Bron: Geniale Tricks